KAUPALLINEN YHTEISTYÖ - SUKKAMESTARIT 


On se aika vuodesta, kun kelit viilenevät hiljalleen. Kellastuneet lehdet putoilevat puista ja maa muuttuu kirjavaksi ruskan väriseksi pallomereksi lasten pomppiessa lehtikasoissa. Syksy. Ihana syksy

En liiemmin peittele rakkauttani syksyyn. Vaikka nautin kesän lämmöstä ja auringosta, syksyssä on aina ollut oma taikansa. Joka ainoa vuosi rakastun uudelleen hämärtyviin syysiltoihin, lämpöisiin sukkiin ja kirpeään syyssäähän, joka kutsuu ulos reippailemaan. Syksyllä on pysyvä paikka sydämessäni.


Merinovilla on materiaalina täydellinen syksyyn 


Mitä tulee pukeutumiseen, syksy tarjoaa siinäkin parhaat puolensa. Ei kesämekoissa tai sortseissa mitään vikaa ole, mutta yhtä innolla kietoudun lämpimiin neuleisiin ja vedän jalkaan sukat, jotka lämmittävät säällä kuin säällä. Merinovilla onkin materiaalina täydellinen syksyyn, ei ainoastaan neuleissa, vaan myös sukissa, sillä se lämmittää myös kastuessaan ja on siksi erinomainen syksyn sadekeleillä.Merinovillan ympärivuotinen suosio perustuu sen loistaviin ominaisuuksiin. Se on mukavan pehmeän tuntuinen, helppohoitoinen, kestävä sekä erityisen hengittävä ja ilmava. Merinovillaa voisi jopa kuvailla poikkeuksellisen "fiksuksi", sillä se mukautuu olosuhteisiin sen mukaan onko kylmä vai kuuma. Kylmillä keleillä merinovilla tarjoaa lämpöisen sylin, kun taas hiostavissa olosuhteissa se siirtää iholta tehokkaasti kosteutta eikä yllätä epämiellyttävillä hajuilla märkänäkään. Tästä syystä merinovilla on erityisen pidetty materiaali retkeilijöiden ja ulkoilijoiden parissa, sillä se ei tuota pettymystä haastavissakaan olosuhteissa.


Merinovillan eettisyys - mitä on mulesing-vapaa merinovilla?


Suosio tuo aina mukanaan varjopuolensa. Merinovillasta valmistettuja vaatteita ja asusteita on tarjolla runsaasti eivätkä kaikki kestä lähempää tarkastelua vastuullisuuden ja eettisyyden osalta. Vaikka merinovilla onkin lähtökohtaisesti materiaalina ekologinen sen ollessa uusiutuvaa ja luonnollisesti maatuvaa eli biohajoavaa, on syytä olla tarkkana sen suhteen, mistä ostetun tuotteen merinovilla on peräisin ja onko se eettisin keinoin hankittu.  

Mulesing-vapaa merinovilla takaa sen, että lampaita ei vahingoiteta kivuliaalla mulesing-toimenpiteellä, joka on eläimelle varsin raaka. Siinä ihoa leikataan surutta pois merinolampaan peräpäästä ilman minkäänlaisia puudutteita, jotta kurttuisen ja poimuisen ihon alle ei pääsisi pesiytymään esimerkiksi loiskärpäsiä, jotka sairastuttaisivat lampaan. Toimenpide aiheuttaa monille lampaille pelkotiloja sekä kipua jopa 48 tunnin ajan. Haluaisitko sinä merinovilla-vaatteesi olevan tällaisista olosuhteista peräisin? Minä en.

Mulesing-vapaa merinovilla on eettinen valinta
, sillä se saadaan lampaista, joiden elinolosuhteista ja hygieniasta huolehditaan ilman mulesing-toimenpidettä. Lampaita ei vahingoiteta missään vaiheessa, ja myös kerintä on lampaan oman hyvinvoinnin etu. Mulesing-vapaa merinovilla on siis tae siitä, että se on peräisin merinolampaista, joiden elinolosuhteisiin panostetaan ja joista pidetään huolta. Tästä syystä mulesing-vapaat merinovillatuotteet saattavat usein olla hieman hinnakkaampia sillä mulesing-toimenpide on niin sanotusti halvempi tie. 


Sukkamestarien merinovillasukat on valmistettu jäljitettävästä merinovillasta 


Suomen suurimpiin sukkavalmistajiin kuuluva Sukkamestarit valmistaa Ylöjärven tehtaallaan kestäviä ja laadukkaita kotimaisia sukkia monenlaiseen käyttöön. Valikoimasta löytyy myös merinovillasukat, joiden valmistusmenetelmästä Sukkamestarit voi olla erityisen ylpeä: Sukkamestarit Oy on nimittäin sertifioitu Euroopan ensimmäisenä sukkatehtaana NATIVA Merinovillan vastuullisuus- ja jäljitettävyysohjelmaan. Ensimmäisen villaerän Sukkamestarit vastaanottivat tuotantoon huhtikuussa 2020 ja sen myötä yritys siirtyi käyttämään merinovillasukissaan ainoastaan NATIVA-sertifioitua merinovillaa, joka on jäljitettävissä viljelijöiltä lopputuotteeseen asti.
NATIVA-merinovilla on mulesing-vapaata ja toimitusketjua myöten ekologista 


NATIVA-merkki on tae paitsi mulesing-vapaasta merinovillasta, myös siitä, että jokainen tuotantoketjuun osallistuva on sitoutunut NATIVA-protokollaan. Kaikki toimijat on sertifioitu paikan päällä kolmannen osapuolen toimesta ja jokainen on sitoutunut ihmisiä, luontoa ja eläimiä kunnioittavaan tuotantotapaan. Sukkamestarien merinovillasukista löytyy myös QR-koodi, jonka avulla kuka tahansa voi tutustua tuotteen materiaalin alkuperään. Näin ollen voit olla varma siitä, että sukat, jotka vedät jalkaasi ovat oikeasti eettistä alkuperää ja kestävät tarkemman syynäämisen.

Myös toimitusketju viljelijältä kohdemaahan valitaan ekologisesti luonto edellä, jotta vältetään ympäristön turha kuormitus. Lisäksi NATIVA varmistaa sen, että eri tuotantovaiheisiin osallistuvia laitoksia ja toimialoja hoidetaan asianmukaisesti, jotta ympäristön pilaantuminen vältetään ja sen kuormitus minimoidaan. 
Merinovilla on pehmeämpää kuin tavallinen villa eikä kutita 


Kerroin jo viime talvena (postaus täällä) tykästyneeni Sukkamestarien sukissa erityisesti sukkien kestävyyteen ja mukavuuteen. Eron aiempiin käyttämiini sukkiin huomaa juurikin laadussa, sillä näistä sukista ei saumat ratkea ja pohjat kulu ennenaikaisesti. Sukat siis oikeasti kestävät käyttöä, mihin ne on tarkoitettukin!

Sukkamestarit ilahduttaa myös väreillään ja kuvioillaan, joita löytyy merinovillasukkienkin joukosta monenlaiseen makuun punatulkuista poroihin ja joutseniin. Raidallisten sukkien suhteen tarjonta on lähes loputon ja värikombinaatiot yllättävät taatusti myös perinteisen raitasukkafanin. Kukallisten sukkien ystävä voi tarttua esimerkiksi Talvenkukkaan, jonka itse valitsin pirteänä pinkkinä ja syksyisen ruskeassa sävyssä.

Merinovillan etuja on sekin, että se on pehmeämpää kuin tavallinen villa, joka saattaa usein pistellä tai kutittaa herkkäihoista - myös minua. Siksi olen villan suhteen erityisen tarkka. Esimerkiksi villasukkia en voisi kuvitellakaan käyttäväni paljasta ihoa vasten, vaikka muuten niitä rakastankin. Nämä Sukkamestarien merinovillasukat eivät onneksi kutita, vaan tuntuvat paljaita jalkoja vasten ihanan pehmeiltä. Ekologisuuden ja eettisyyden lisäksi kotimaisista sukista löytyy myös Avainlippu-merkki, joten nämäkin sukat voi ilolla vetää jalkaansa!


Tartu esimerkiksi seuraaviin syksyisiin sukkasuosikkeihin:Tutustu Sukkamestarien laajaan kotimaiseen sukkavalikoimaan täällä ja päivitä sukkasi syksyyn!1 kommentti:

  1. Kiitos asiapitoisesta artikkelista joka vastasi useampaan mieltäni askarruttaaneeseen kysymykseen.

    VastaaPoista

Kysymyksiä, mietteitä, ajatuksia? Jätä kommentti!