KAUPALLINEN YHTEISTYÖ - KIPUKAUPPA 


Paljasjalkakengistä puhutaan tänä päivänä paljon. Oikeastaan niiden suosio alkoi kasvaa huimasti jo pari vuotta sitten, mutta koska itse aloitin säännöllisen lenkkeilyn vasta koronan aikaan (myös osana ahdistuksen hallintaa), tulen tämänkin suhteen hieman jäljessä. Mutta mitäpä siitä, sillä en varmasti ole ainoa, joka miettii paljasjalkakenkien kokeilemista vasta nyt!


Kokemuksia paljasjalkakengistä ja paljasjalkakävelyn terveyshyödyt


Ennen tätä kesää, olivat kokemukseni paljasjalkakengistä olemattomat. Olin toki tietoinen paljasjalkakävelyn positiivisista vaikutuksista, mutta tänä kesänä sekin on jäänyt aivan liian vähälle. Haluaisin kuitenkin ehdottomasti kävellä enemmän paljain jaloin, sillä paljasjalkakävelyn sanotaan paitsi vahvistavan jalkaterän pikkulihaksia, myös parantavan tasapainoa ja lisäävän nivelten joustavuutta. Tämä taas saattaa osaltaan vähentää polvi-, lonkka- ja selkäkipuja. Lisäksi paljasjalkakävely venyttää akillesjännettä, lisää nilkan liikkuvuutta ja korjaa jo syntyneitä mahdollisia virheasentoja. Terveyshyötyjä on siis paljon, mikä on lisännyt myös omaa kiinnostusta paljasjalkakenkiä kohtaan entistä enemmän. 
Paljasjalkakenkien käytön aloitus - kuinka kauan paljasjalkakenkiin tottuminen vie?


Paljasjalkakengistä innostuva voi joutua alkumetreillä hieman hillitsemään innostustaan. Kun itse laitoin kengät ensimmäistä kertaa jalkaan, olo tuntui kumman kevyeltä. Ajattelin, että nytpä lähden iloisena hyppelemään kaduille ja kuljen kevein askelin. No, kun pääsin ulos, tuntui kuin jotain olisi puuttunut - kengät siis. Olen normaalisti suhteellisen ripeä kävelijä, joten siihen nähden vauhti oli alkuun paljon hitaampaa. Vähän jopa pelkäsin astua asfaltille liian lujaa, jotta jalkoihin ei sattuisi. 

Paljasjalkakenkien käyttö suositellaankin aloittamaan maltilla. Ei siis kannata ensimmäisenä lähteä juoksemaan 10 kilometrin lenkkiä, vaan totuttaa jalkapohjia paljasjalkakenkiin hiljalleen. Itse kävelin ensimmäisellä kerralla reilun 4 kilometrin lenkin, mutta vauhti oli huomattavasti hitaampi ja enemmänkin sellaista tunnustelevaa tepastelua. Siksi kävely kannattaakin aloittaa pehmeämmästä maastosta, kuten hiekkaisilta poluilta, jonne itsekin suuntasin. 
Miltä paljasjalkakengillä juokseminen ja käveleminen tuntuu? 


Paljasjalkakengillä käveleminen kirjaimellisesti vapauttaa jalat ja varpaat. Tämä parantaa automaattisesti myös jalkojen verenkiertoa. Kun normaalisti paksupohjaisissa kengissä jalkojen pikkulihakset laiskottelevat, pistää paljain jaloin kävely ne hommiin: liikkeiden monipuolistumisen myötä jalkaterän pienet lihakset alkavat aktivoitua ja vahvistua. Mutta miltä paljasjalkakengillä juokseminen sitten tuntuu? 

Toisella kerralla uskalsin jo lähteä hiekkatiellä juoksuun. Yllätys olikin suuri, sillä vaikka normaalisti nautin enemmän ripeästä kävelystä kuin juoksemisesta, paljasjalkakengillä en malttanutkaan enää pysähtyä päästyäni vauhtiin. Kengillä juokseminen oli niin vapauttavaa! Sanoisin siis, että juokseminen tuntuu jopa paremmalta kuin käveleminen, vaikka toki tämäkin on makuasia. Joka tapauksessa jalkoihin pistin merkille, että jalkoihin ei satu yhtä paljon kuin paksupohjaisilla urheilukengillä juostessa. Tämän huomaan myös siksi, että vasen jalkani kääntyy astuessa hieman sisäänpäin. Paljasjalkakengillä tunnen vähemmän kipua ja kummallista kyllä, juokseminen helpottuu.

Edulliset paljasjalkakengät kotimaiselta Kipukaupalta 


Kuten minkä tahansa muunkin kasvavan buumin suhteen, voi paljasjalkakenkien kokeilun esteeksi tulla hinta. Fakta nimittäin on, että hyvät kengät maksavat - ja tämä koskee myös paljasjalkakenkiä. Siksi minulla onkin ilo kertoa, että kotimainen Kipukauppa tarjoaa paljasjalkakengät ilman ylihinnoittelua. En usko, että paljasjalkakenkiä voi enää edullisemmin saada kuin Kipukaupasta. 

Oma yhteistyöni Kipukaupan kanssa alkoi keväällä Leukarentouttimen käyttöönoton myötä. Laite on edelleen käytössäni ja suosittelen sitä edelleen. Paljasjalkakenkien suhteen olin alkuun hieman enemmän skeptisempi. Oikeastaan ensimmäisellä kokeilukerralla skeptisyyteni ei vielä väistynyt, vaan mietin, jäisikö kenkien käyttö sittenkin vain ainaiseksi kokeiluksi, kun käveleminen tuntui sen verran oudolta. Onneksi kuitenkin uskoin yleistä ohjeistusta, jonka mukaan kengille kannattaa antaa aikaa - jalat kyllä tottuvat, jos malttaa alkuun olla kärsivällinen eikä heitä pyyhettä kehään heti ensimmäisen tai toisen kokeilun jälkeen.
Mikäli siis olet miettinyt paljasjalkakenkien kokeilemista, Kipukaupan edullisten hintojen ansiosta sinullakin on nyt mahdollisuus kokeilla, miltä paljasjalkakengät tuntuvat arjessa tai lenkkipolulla. Kuten alkuun tuli todettu, paljasjalkakengistä voi olla hyötyä esimerkiksi alaselän kipujen helpottamisessa ja tasapainon parantamisessa tai ainakin lihasten aktiivisuuden lisäämisessä. Paljain jaloin kävelyn kerrotaan aktivoivan myös reiden takaosan ja pakaroiden lihaksia. Moni on saanut helpotusta myös suonenvetoihin ja jopa suonikohjuihin, mikä perustuu siihen, että paljain jaloin kävely vahvistaa verisuonistoa. 


Kipukaupan sivuilla on tarkat ohjeet siihen, miten löydät oikean koon juuri sinulle. 

--> Tartu siis tarjoukseen ja tilaa kengät kokeiluun edullisemmin Kipukaupasta


Käveletkö sinä mielelläsi paljain jaloin? Onko kokemuksia paljasjalkakengistä?Ei kommentteja

Kysymyksiä, mietteitä, ajatuksia? Jätä kommentti!