KAUPALLINEN YHTEISTYÖ - SUOMEN SATULATUOLIKESKUS 


Sanotaan, että vietämme ison osan elämästämme nukkuen. Toinen olennainen osa kuluu tiettävästi töissä ja sen vaatimissa olosuhteissa. Tämä voi tarkoittaa istumista, fyysistä työtä tai jotain siltä välillä. Minulla se on yrittäjänä sitä, että istun usein kotitoimistossa työpisteelläni 6-10 tuntia päivässä naputtelemassa koneella sähköposteja, editoimassa kuvia sekä työstämässä uusia blogiartikkeleita ja somekampanjoita. Tuon ajan vietän työtuolillani vääntäytyneenä mitä kummallisimpiin asentoihin, mikä ei todellakaan tee hyvää ainaisesti kipuilevalle selälle.


Satulatuolin käyttö selkäkipujen ehkäisijänä - onko satulatuolista oikeasti apua?


Siitä on jo muutama vuosi, kun satulatuolista tuli todellinen hitti. Uutinen satulatuolin selkää säästävästä ryhdikkäästä istuma-asennosta levisi kuin kulovalkea, kun istumatyöläiset alkoivat jakaa kokemuksiaan satulatuolin positiivisista vaikutuksista. Työskentelyn kerrottiin olevan energisempää ja selän kipeytyvän aiempaa vähemmän. Ei jalkojen puutumista, vähemmän iskiasta ja muita supersyitä, miksi satulatuoli löysi yhä useamman työpisteelle ja kotiin. Nyt istun itsekin satulatuolilla.

Mutta kannattiko satulatuolin hankinta?



Ei ole mikään salaisuus, että olen kärsinyt selkäkivuista, kipeytyneestä niskasta ja kivikovista hartioista jo vuosia. Juuri viime viikolla blogissa kirjoitin, että olen tullut kokeilleeksi lähes kaiken joogasta akupunktioon sekä lihaskuntoharjoittelusta säännölliseen hierontaan ja kiropraktikkoon. Kipukoukut, selkätuet ja teippaukset ovat myös tulleet tutuiksi. Silti minulta ei ole koskaan aiemmin löytynyt satulatuolia. En ollut tietenkään voinut välttyä näkemästä sen saavuttamaa suosiota ja menestystä, mutta olin kai liian epäileväinen suhteen, että jaksaisin istua ryhdikkäänä koko päivää. Perinteinen työtuoli antoi mahdollisuuden leppoisampiin intiaani-istunta-asentoihin ja teki työskentelystä rennompaa kuin satulatuolin pakotettu ryhti - tai näin ajattelin.


Satulatuolin luonnollisen ryhdikäs asento ei rasita hartioita tai alaselkää 


Satulatuoli ei suinkaan ole oikotie onneen, vaikka ensimmäistä kertaa sille istuessa tuntuukin avautuvan aivan uusi maailma. Kun takamus hilataan aivan istuimen takareunaan ja reidet suuntautuvat molemmin puolin 45 astetta alaviistoon, asento on lähestulkoon puoliseisova. Se muistuttaa hevosen satulaan asettumista. Ja ai että, miten mukavalta se tuntuu selässä, kun ryhti onkin ykskaks kohdillaan!



Ensimmäiset päivät menevät asentoa hakiessa. Kun on tottunut istumaan perinteisellä työtuolilla jalat 90 asteen kulmassa (tai miten sattuu) jo vuosia, vaatii satulatuolin käyttöönotto pientä totuttelua. Kun oikea asento kuitenkin löytyy, keuhkot ja suolisto alkavatkin yhtäkkiä saada enemmän happea kuin tavallisella työtuolilla ryhdittömänä taiteilleissa. Aineenvaihdunta tehostuu huomaamatta, keskittymiskyky terävöityy ja mielialakin kohenee kummasti. 

Muutaman päivän jälkeen huomaan miettiväni mitä ihmettä tapahtui ja katsovani uutta satulatuolia lempeästi kuin pientä koiranpentua, joka on juuri saapunut uuteen kotiin: se on tullut jäädäkseen. 


Suomen Satulatuolikeskus tarjoaa Suomen laajimman satulatuolivalikoiman


Kun tein mielessäni päätöksen satulatuolin hankinnasta, oli selvää, etten tulisi tyytymään kaikkein halvimpaan vaihtoehtoon, mutta en kuitenkaan etsinyt kaikkein arvokkaintakaan mallia. Kultainen keskitie tarkoitti tässä kohtaa sitä, että halusin satulatuolin olevan tarpeeksi laadukas ja originelli eikä mikään sinnepäin tehty versio, joka ajan myötä pahentaisi selkäsärkyjä entisestään. 

Satulatuoleja tarjoavia yrityksiä vertaillessani Suomen Satulatuolikeskus herätti välittömästi luottamuksen asiantuntevuudesta. Yritys on jo vuodesta 2005 saakka palvellut tuhansia eri toimialoilla toimivia yrityksiä, julkishallinnon organisaatioita sekä yksityisasiakkaita vankalla ammattitaidolla. Tiivis yhteistyö eri valmistajien kanssa auttaa Suomen Satulatuolikeskusta kehittämään jatkuvasti entistä parempia satulatuoleja, joita yrityksellä on valikoimassa useita eri mallisia ja värisiä, eri materiaaleilla ja ominaisuuksilla.




Satulatuoli selkänojalla - Suomen Satulatuolikeskuksen Carla Pro satulatuoli tukee alaselän notkoa


Kuten Suomen Satulatuolikeskus Usein kysytyt kysymykset -osiossaan kertoo, perinteisessä satulatuolissa ei ole selkänojaa, sillä satulatuolissa istuessa saavutetaan suoraan luonnollinen ja ryhdikäs istuma-asento, jolloin massiivinen yläseläntuki on tarpeeton. Selkänojan käyttö saattaa jopa ohjata istujaa kääntämään jalkoja liikaa eteenpäin ja näin ollen vääristää asentoa. Tällöin istujan selkä taipuu ja selkään aiheutuu paineita ja kuormitusta.

Selkänojallinen satulatuoli voi kuitenkin siinä tapauksessa olla hyvä vaihtoehto, jos alaselälle tarvitaan erityistä tukea esimerkiksi välilevyn pullistuman tai issiaksen vuoksi. Minulle selkätuessa oli kyse myös "mindsetistä", sillä ajattelin, että selkätuellisessa satulatuolissa jaksaisin istua paremmin, vaikka toki se tukisi samalla myös alaselkää. 

Päädyin Suomen Satulatuolikeskuksen lukuisten satulatuolimallien joukosta selkänojalliseen Carla Pro satulatuoliin, jossa on ylellisen muhkea nahkainen istuin. Verhoilu on tehty käsityönä Kuopiossa, nahka on italialaista laatua ja tuolin runko on valmistettu Saksassa. Rungon voi valita kromisena, mustana tai valkoisena. Itse päädyin Greigen väriseen nahkaan ja valkoiseen runkoon, jonka ajattelin olevan raikas yhdistelmä pieneen työtilaan. 




Naisille suunnatun Carla Pro satulatuolin istumakorkeus on säädettävissä portaattomasti ja lisäksi tuolista löytyy kaksi muuta vipua, joilla voi säätää satulaistuimen kaltevuutta eteen tai taaksepäin. Myös selkänojan säätäminen onnistuu ja tuen saa juuri oikeaan kohtaan alaselän notkoa tukemaan. 

Tuolien värivalikoima on myös ihastuttavan laaja, sillä sävyjä löytyy kirkkaista neutraaleihin ja pastelleista perinteiseen mustaan, valkoiseen ja harmaaseen. Istuimen voi valita villakankaalla tai aidolla nahkalla. Suomen Satulatuolikeskuksen valikoimasta löytyy myös keinonahkaisia satulatuoleja.


Satulatuolin käytön edut - miksi satulatuolissa istuminen kannattaa?


Hyvin pian satulatuolin hankkimisen jälkeen ymmärsin, miten paljosta olin jäänyt aiemmin paitsi. Olin ajatellut, että tuolissa istuminen tuntuisi raskaalta ja vaivalloiselta, mutta jo lyhyessä ajassa olen saanut huomata, miten paljon tuolista on hyötyä työntekoon.


Syitä, miksi satulatuolissa istuminen kannattaa:

  • tuoli ohjaa automaattisesti luonnolliseen ryhdikkääseen asentoon, joka ei rasita hartioita tai alaselkää 
  • hyvä ryhti ehkäisee ja vähentää selkäkipuja 
  • keuhkoille ja suolistolle jää tarpeeksi tilaa toimia, kun selkä on oikeassa asennossa ja asento ryhdikäs
  • satulatuoli-istunnassa koko kehon verenkierto ja ruuansulatus paranee
  • satulatuolilla istuminen lisää energisyyttä ja keskittymiskykyä huomaamatta, mikä taas tarkoittaa tehokkaampaa työntekoa

Kaiken lisäksi keho myös kuluttaa enemmän energiaa ryhdikkäässä asennossa!

Työergonomiaan panostaminen siis todellakin kannattaa, sillä selän hyvinvointi vaikuttaa koko kehoon ja myös mielen hyvinvointiin. 

Suosittelen lämpimästi tutustumaan Suomen Satulatuolikeskuksen valikoimaan, jossa neuvotaan oikeanlaisen satulatuolin hankintaan ja välitetään aidosti asiakkaan työergonomiasta. Itse en olisi esimerkiksi tiennyt sitä, että kun satulatuolin hankkii työpisteelle, tulee myös pöydän olla oikean korkuinen ja mielellään säädettävä. Minua neuvottiin Suomen Satulatuolikeskukselta myös oikeanlaisen pöydän hankintaan, vaikka en hankkinutkaan uutta pöytää heiltä. Sain siis aidosti sellaisen asiakaskokemuksen, että yritys haluaa asiakkaan saavan tuotteesta parhaan hyödyn irti.

Hienoa on myös se, että Suomen Satulatuolikeskus tarjoaa mahdollisuuden koekäyttöön ennen ostopäätöstä. Yksityisasiakkailla koekäyttö tapahtuu 14 vuorokauden palautusoikeuden puitteissa, jonka aikana tuolin voi palauttaa tai vaihtaa asiakaspalautuksena maksuttomasti. Yrityksille ja organisaatioille tuolin koekäyttö on mahdollinen 7-21 vuorokaudeksi tai erikseen sovituksi ajanjaksoksi. Koekäyttöön ei sisälly ostopakkoa, ja yritysten osalta Suomen Satulatuolikeskus maksaa rahdin koekäyttöpaikkaan.

Joten mikäli arvostat tyyliä, laatua ja vankkaa kokemusta alalta, katso Suomen Satulatuolikeskuksen laaja valikoima ja hanki oma satulatuolisi heiltä! 

Täällä voit myös täyttää lomakkeen, jolla saat apua sinulle sopivan oikeanlaisen satulatuolin valintaan.






Ei kommentteja

Kysymyksiä, mietteitä, ajatuksia? Jätä kommentti!