KAUPALLINEN YHTEISTYÖ - HOUSE OF ORGANIC 


Postaus sis. *mainoslinkkejä 


Kotona hiusten värjääminen on sotkuista ja tuskaista puuhaa, johon hermoni eivät riitä.
Näin minä ajattelin vuosia, minkä vuoksi en ole kotiväreihin koskenutkaan. Teini-ikäisenä kaupan hiusvärit houkuttelivat niiden edullisuuden vuoksi, mutta viimeiset 15 vuotta olen jättänyt homman ammattilaiselle ja varannut ajan luottokampaajalleni, kun olen kaivannut freesausta hiusväriin ja tyvikasvun piiloon. Nyt kuitenkin tartuin ensimmäistä kertaa elämässäni kasviväreihin ja tein koko homman itse alusta loppuun kotona. Miksi? Ja vielä kiinnostavampi kysymys: Miten kävi?


Luonnolliset hiusvärit hoitavat hiuksia ja ovat turvallisia käyttää


Olen seurannut jo pari vuotta mielenkiinnolla ennen- ja jälkeen-kuvia, joita muut bloggaajat ovat kasvivärjäyksen osalta jakaneet. Tulokset ovat olleet todella onnistuneita ja heidän hiuksensa ovat näyttäneet uskomattoman kauniilta ja sävyt eläväisiltä. Siltikin pysyttelin pitkään siinä kannassa, ettei kasvivärjäys olisi minua varten. Ajattelin, että kasviväri kuluu hiuksista pois nopeammin ja oikeastaan en edes uskonut, että niillä voisi saada hiuksiin yhtä kauniin sävyn kuin kampaajalla, jossa hiukset värjättäisiin niin sanotusti "normaaliväreillä". 

Kuitenkin kasvivärien lisääntynyt suosio ja nimenomaan niiden hoitavuus hiuksille olivat seikkoja, joiden perusteella päätin ottaa riskin ja vihdoinkin testata, miten minulle kävisi. Viimeisimmästä visiitistä kampaajalle oli ehtinyt kulua jo miltei 3 kuukautta, joten ajattelin, että olisi täydellinen hetki kokeilla, miten sävy tarttuu hiuksiini. En ole hiusten pituuksia värjännyt pitkiin aikoihin, vaan kampaajalla on käsitelty lähinnä tyvi ja satunnaisesti laitettu kevytväriä pituuksiin, jotta hiukset ovat saaneet kiiltoa. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, hiukseni olivat kuitenkin jo aika kiillottoman  ja haalistuneen sävyiset ja kaipasin todellakin freesausta! 
Värjäysprosessin kulku alusta loppuun - helppoa kuin heinänteko?


Alkuun kaikki sujui, kuten pitää. Nappasin *Cultivator'sin vegaanisista, eläinkokeettomista ja luonnollisista hiusväreistä sävyn Dark Brown, jonka kerrottiin tuovan hiuksiin myös lämpöä. Lähdin tavoittelemaan suklaanruskeaa sävyä ja toivoin, että useamman kuukauden tyvikasvuni peittyisi. 

Värjäysprosessi on sinänsä helppo - tai ainakin, kun sen lukee ohjeista: Värijauhepussin sisältö sekoitetaan lämpimään veteen ja siitä tehdään tasaista kermaista massaa, joka levitetään puhtaisiin hiuksiin tyvestä aloittaen. Vaikutusaika on 30-90 minuuttia, jonka ajaksi päähän laitetaan värjäysmyssy, joka tulee paketin mukana. Lopulta väri huuhdellaan vedellä eikä hiuksia pestä 48 tuntiin, sillä väri kehittyy hiuksissa vielä tuon parin päivän aikana. Helppoa - vai mitä?
Cultivator'sin pakkauksessa tulee mukana 4 värijauhepussia per paketti. Lyhyisiin hiuksiin riittää 1 pussin sisältö, puolipitkiin 2, pitkiin hiuksiin 3 ja erittäin pitkiin on hyvä käyttää paketin kaikki 4 pussia. Itse lähdin kolmella pussilla liikkeelle, vaikka ounastelinkin, että tulisin ehkä tarvitsemaan kaikki neljä pussia hiusteni ollessa todella paksut. 

Tyhjensin kaikki pussit kerralla keraamiseen kulhoon, sillä väriseokselle suositellaan nimenomaan keraamista tai lasista astiaa. Myös sekoitukseen käytettävän lusikan tulisi olla keraaminen tai muovinen, ei siis metallia. Jauheseos on vihreää, mutta se kuuluu asiaan eikä sitä tarvitse miettiä sen enempää. 
Tee väriseoksesta sopivan sulavaa ja kermaista


Lämmintä vettä tulisi sekoittaa joukkoon niin, että seoksesta tulee kermaista. Itse humpsauttelin vettä rennosti joukkoon sen verran kun hyvältä tuntui, ja ehkä siinä vaiheessa olisi pitänyt jo nähdä ennusmerkit. En tehnyt massasta tarpeeksi sulavaa, joten kun lähdin levittämään sitä kylpyhuoneen peilin edessä kuiviin hiuksiini, jämähti vihreä massa niille sijoilleen, eikä todellakaan levittynyt hiuksiin sulavasti. Siinä vaiheessa mielessäni oli vain yksi lause: Never again.

Vihreä jauhe myös pöllysi mukavasti kulhon reunoilta ympäri lavuaaria ja kylpyhuoneen laattoja. Yritin rauhallisessa mielentilassa levitellä vihreää mönjää suojahanskoilla hiuksiin, nähden sieluni silmin, kuinka hiuksistani tulisi vihreät. Oli aamupäivä, ja tuona samana iltapäivänä sattui olemaan tapaaminen uuden mahdollisen yhteistyökumppanin kanssa, johon tekisin taatusti hyvän vaikutuksen uusilla hiuksillani...

Kun tajusin värin (=paksun mönjän) loppuvan kulhosta alta aikayksikön, menin sekoittamaan neljännen pussin ja tein siitä tarkoituksella juoksevampaa. Laitoin siis lämpöistä vettä joukkoon enemmän ja sen jälkeen homma sujuikin paljon paremmin! Massa oli paljon riittoisampaa ja sitä oli helppo levittää hiuksiin. Siinä vaiheessa tajusin, että jos olisin jo alkuun tehnyt seoksesta vetisempää, ei pääni olisi sillä hetkellä kokkareisen ja kovettuneen massan peitossa, jota oli ympäri päätä epätasaisina laikkuina. Yritin juoksevammalla massalla paikata tilannetta, ennen kuin vedin läpinäkyvän värjäysmyssyn päähän vaikutusajaksi.
Kasviväri kehittyy hiuksissa lopulliseen sävyynsä 48 tuntia


Reilun tunnin vaikutusajan jälkeen kipaisin suihkuun ja huuhtelin hiuksista värin lämpimällä vedellä. Pelkäsin suihkulaattojen värjäytyvän siinä samassa vihreäksi, kun väriä tuntui irtoavan hiuksista loputtomiin. Toisin kuin kaupan perinteisten hiusvärien kohdalla, luonnollisten värien kanssa sitä vaaraa ei lopulta ollutkaan. Vaikka vesi täysin vihreää olikin, laattojen saumat eivät värjäytyneet vihreiksi, kun huuhtelin ne huolella pesuhetken jälkeen. 

Vaikka virallisessa ohjeessa ei suositella pesemään hiuksia shampoolla 48 tuntiin värjäämisestä, noudatin Katja Kokon ja Hannamari Rahkosen ohjetta, joista kumpikin suosittelee pesemään hiukset heti värin huuhtelemisen jälkeen shampoolla ja hoitoaineella, mutta olemaan sen jälkeen pesemättä hiuksia 48 tuntiin. Onneksi toimin juuri niin, sillä hiukset vaikuttivat ihmeen "normaaleilta" jo märkinä: ne olivat pehmeät, kiiltävämmät ja värin syvenemisen huomasi jo hiusten ollessa vielä märät. Muutuin hetkessä toiveikkaammaksi!Lopullinen tuomio ja kokemukseni kasvivärjäyksestä kotona


Kun hiukset alkoivat hiljalleen kuivua, huomasin ihastelevani sitä sävyä, joka alkoi tulla esiin. Olin aidosti ja iloisesti yllättynyt! Vaikka tiesin, että väri tulisi vielä tekeytymään 48 tunnin ajan, oli sävy silti jo oli ihanan lämmin ja suklainen, etenkin pituuksissa. Sain jopa kehuja hiusväristäni iltapäivän yhteistyötapaamisessa, vaikka värjäyksestä oli tuolloin kulunut vasta 3 tuntia!

Alkuun tyvi vaikutti vaaleammalta ja ajattelinkin ensin, että se tulisi vaatimaan vielä uuden värjäyskerran, kuten esimerkiksi harmaiden peittämisen kanssa neuvotaan. Onneksi kuitenkin odotin seuraavaan aamuun, sillä 12 tuntia värjäyksestä tyvi oli tummentunut itsestään!

Tällä hetkellä hiukset ovat ihanan värikylläiset, kiiltävät ja pehmeät, vaikka värjäyksestä on kulunut vasta 18 tuntia. Mielipiteeni kasvivärjäyksestä on muuttunut täysin! Vaikka alkuun ajattelin, että värjääminen kotona on vaivalloista ja sotkuista puuhaa (mitä se alkuun tuntui olevankin), tällaisen värin saavuttaakseni olen ehdottomasti valmis tähän toistekin. Katselinkin jo *Cultivator'sin värivalikoimaa unelmoiden, että voisin keväämmällä kokeilla pitkästä aikaa jotain punertavampaa sävyä. Kasvivärithän eivät siis vaalenna hiusta, mutta jos hiusta ei ole pitkään aikaan värjätty kemiallisesti, ottaa se paremmin värin vastaan ja myös sävyerot näkyvät todennäköisesti paremmin, minkä itsekin huomasin suklaisena lämpönä tummanruskeissa hiuksissani.Miksi valitsin kasviväreistä juuri Cultivator's -hiusvärin?


Luonnollisia hiusvärejä on tätä nykyä saatavilla muutamalta eri brändiltä. Itse päädyin Cultivator'siin siksi, että siitä olin lukenut kaikkein eniten positiivisia kokemuksia lukuisten ennen- ja jälkeen -kuvien kera. Nyt ensimmäisen kokeiluni jälkeen olen onnellinen, että päädyin juuri *Cultivator'siin, koska olen todella tyytyväinen tähän vivahteikkaaseen ja eläväiseen lopputulokseen hiusvärini suhteen! 

Juuri monivivahteisuus on luonnollisten hiusvärien valtti. Kemialliset värikäsittelyt antavat hiuksiin usein vähän liiankin tylsän ja tasaisen lopputuloksen, ikään kuin värikypärän. Oma luottokampaajani osaa kyllä saada hiuksistani vivahteikkaat, mutta luonnollisissa hiusväreissä kiehtoo itseäni juuri se, että kasvivärit ovat 100% luonnollisia ja värjääminen jopa ravitsee hiuksia samalla. Samaa ei voi ikävä kyllä sanoa kemiallisista hiusvärikäsittelyistä. 

Hiukseni ovat aina olleet paksut ja vahvat, mutta vuosien saatossa olen huomannut iän ja stressin myötä niiden myös hieman ohentuneen. Toki parin vuoden takainen vaalennusprojektikin teki varmasti osansa hiusten haperoitumisessa. Nyt haluankin nähdä, vahvistuvatko hiukset nopeammin, kun pidän taukoa kemiallisista värikäsittelyistä ja turvaudun seuraavina kuukausina ainoastaan kasviväreihin. Sen lisäksi aion myös käyttää lisäravinteita hiusten vahvistumisen tukena. Innolla siis odotan, miltä hiukseni näyttävät toukokuussa, juuri kesän kynnyksellä. Toivon, että ne ovat silloin paljon vahvemmat, pidemmät ja elinvoimaisemmat!

Muistathan kasvivärjäyksessä sen, että...

 • värijauhe sekoitetaan lämpimään veteen ja massasta tehdään tarpeeksi juoksevaa
 • värimassan sekoitukseen käytetyn kulhon tulisi olla lasinen tai keraaminen
 • väri levitetään kuiviin ja täysin puhtaisiin hiuksiin (ei siis muotoilutuotteita ennen värjäämistä)
 • hiukset kannattaa mielellään pestä syväpuhdistavalla shampoolla noin vuorokausi ennen värjäämistä
 • kemiallisen värjäyksen kanssa kannattaa pitää ainakin 5-6 viikon väli ennen kuin värjäät hiuksesi kasviväreillä
 • voit pestä hiuksesi heti värin huuhtomisen jälkeen luonnollisella shampoolla ja hoitoaineella, mutta odotathan sen jälkeen vähintään 48 tuntia seuraavan shampoopesun kanssa, jotta väri ehtii varmasti tekeytyä lopulliseen muotoonsa
 • harmaiden tai tyvikasvun peittäminen saattaa joissain tapauksissa vaatia toisen värjäyskerran
 • värjäyksen jälkeen hiukset saattavat tuoksahtaa hetken aikaa hieman ruohoisilta, mutta toki hiusöljyllä ja muilla muotoilutuotteilla saa tuoksua peitettyä jonkin verran.


Alennuskoodi Cultivator's kasviväreihin House of Organicille!


Jos sinäkin haluat kokeilla kasvivärjäystä ja nähdä, mitä luonnolliset hiusvärit saavat aikaan omissa hiuksissasi, tarjoaa *House of Organic jo valmiiksi edullisista *Cultivator's-hiusväreistä vielä lisäalennuksen eli -15% helmikuun 2021 loppuun saakka. Alennuksen saat käyttämällä koodia KASVIVÄRI15

Kaikki Cultivator'sin luonnolliset, vegaaniset ja eläinkokeettomat kasvivärit *löydät tämän linkin takaa. Tuotteet on valmistettu ja pakattu ympäristöä suojellen, vettä ja maaperää säästäen sekä aurinkoenergiaa hyödyntäen. Niiden hiilijalanjälki on puhdas 0, joten ekologisempaa tapaa värjätä hiukset saa kyllä hakea!

Minun käyttämäni kasviväri oli Cultivator'sin *Dark Brown, joka lupaa hiuksiin lämpimän, kahvipavun ruskean sävyn, jossa on ripaus punaisen vivahteita. Koska kasvipigmentit toimivat yhdessä hiuksen oman pigmentin kanssa, on lopullinen värjäystulos aina yksilöllinen ja siihen vaikuttaa hiusten nykyinen väri, aiemmat kemialliset käsittelyt sekä värin vaikutusaika.


Mitäs sanotte lopputuloksesta? Oletko sinä jo kokeillut kasvivärejä tai kiinnostaisitko kokeilla?

6 kommenttia:

 1. Olen haaveillut kasvivärjäämisestä kotona, tämän kirjoituksen myötä taidan uskaltaa, kiitos siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihana kuulla! Kiitos paljon kommentistasi :)

   Itsekin olen aivan innoissani siitä, miten hyvän lopputuloksen kasviväreillä sain! Uskallan siis suositella, vaikka ennakkoluuloja olisi :)

   Poista
 2. Kasvivärit on niiiiiin ihania! Ihanaa kun kokeilit ja lopputulos todella kaunis. Hyvä kirjoitus 👍🏻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kovasti kommentistasi! Lopputulos miellyttää kyllä itseänikin, joten ehdottomasti turvaudun kasviväreihin seuraavallakin kerralla, kun pää tarvitsee freesausta :D

   Poista
 3. Mä en enää vaihtaisi kasviväreistä pois, oon ihastunut täysin mun hennapehkon kiiltoon ja paksuuteen :) Sunkin tukkamuutos on upean onnistunut, uusi sävy on hurjan kaunis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nena Sofia! <3 Sun hiukset onkin kuvista päätellen upeat ja tuo punainen väri varsinkin! Mullekin on itse asiassa noussut pieni kipinä taas punaisiin hiuksiin näiden kasvivärien löytämisen myötä. Jospa sitä kesäksi vaikka jotain kokeilisi! Kasvivärit on just siitä niin ihania, kun ei rasita hiuksia :)

   Poista

Kysymyksiä, mietteitä, ajatuksia? Jätä kommentti!