Tiesitkö, että sillä on väliä, millaisilla ihmisillä itsesi ympäröit? Sillä on väliä, millaisten ihmisten kanssa vietät aikaasi ja keitä kuuluu lähipiiriisi. Sillä on merkitystä - ja itse asiassa aika paljonkin.

Luin joskus, että jokainen ihminen on viiden häntä lähimmän ihmisen keskiarvo. Oli tuo totta tai ei, me omaksumme meitä lähimmiltä ihmisiltä aina jotain: ajatusmalleja tai käytöstapoja, myös uusia ja huonoja sellaisia. Olen saanut kokea tämän valitettavan usein myös omassa elämässäni, niin lapsuudessani kuin aikuisiän parisuhteissa, joissa olen nähnyt, kokenut ja ollut raa'ankin väkivallan ja halpamaisen, alentavan kohtelun kohteena tai sivustaseuraajana. Sellaisessa maastossa muuttuu pidemmän päälle itsekin. En edes enää muista, kuinka monesti olen elämäni aikana piilottanut herkkyyteni ja teeskennellyt olevani vahva ja kova, niin kuin minua ei satuttaisi mikään. Tilanteen ollessa ohi tai jopa sen ollessa vielä päällä, olen kuitenkin toisinaan purskahtanut itkuun, kun kova kuori on murtunut. Se, jonka rakensin vaivoin suojakseni.
Olen sulkenut elämästäni pois ihmisiä. Myös sellaisia, jotka ovat olleet minulle tärkeitä ja rakkaita. Se on ollut vaikeaa, välillä jopa sydäntä raastavaa, mutta olen tehnyt sen siksi, että tiedän, miten suuri vaikutus ympäröivillä ihmisillä on omaan elämään, omaan hyvinvointiin. He voivat saada sinut voimaan paremmin tai huonommin. Jälkimmäistä laatua ovat esimerkiksi ihmiset, jotka näkevät kaiken negatiivisten lasien kautta. Jotka kiinnittävät kaikessa huomiota vain kaikkeen mahdolliseen pahaan, mitä voi tapahtua. Jotka eivät usko unelmiin, eivät omiinsa, eivätkä minun. Jotka eivät osaa rohkaista, vaan pikemminkin latistaa ja imeä viimeisetkin energiat sinusta. Sellaisia ihmisiä en kaipaa ympärilleni, enkä elämääni. Heille käännän selkäni ja suljen oven, vaikka se näyttäisi ulospäin kylmältä ja tunteettomalta. Teen niin vain suojellakseni itseäni. Pitääkseni itseni kasassa.

"Sellaisia ihmisiä en kaipaa ympärilleni, enkä elämääni. Heille käännän selkäni ja suljen oven, vaikka se näyttäisi ulospäin kylmältä ja tunteettomalta."

Kuvat: Charlotta Eve, edit: minä.


Toista ihmistä voi auttaa vain tiettyyn pisteeseen asti, vaikka kyseessä olisi kuinka rakas ihminen, jopa perheenjäsen. Sisimmässä kuitenkin tietää, että jokainen tekee omassa elämässään omat valintansa ja elää elämänsä kuten parhaaksi näkee. Me voimme katsoa vierestä ja sanoa mielipiteemme, mutta emme voi tarttua ohjaksiin, koska jokaisen meistä on tehtävä omat virheemme ja omat valintamme. Elämänsä suuntaa voi muuttaa minä hetkenä tahansa, mutta se täytyy tehdä itse.

Minä tein syksyllä 2015 yhden elämäni parhaista päätöksistä. Vapautin itseni raskaan parisuhteen kahleista, ja päätin, etten enää koskaan päästä elämääni ketään, joka rikkoo sitä rajaa, jota olen elämässäni liian usein nähnyt rikottavan. Neljä vuotta olen siitä rajasta pitänyt kiinni, vaikka menneisyys nostaa vieläkin välillä päätään painajaisin tai takaumin, joihin mieli välillä eksyy.

Nykyään olen myös tarkempi ystävyyssuhteista ja tuttavapiiristä. En aio sietää ihmisiä, jotka elävät negatiivisessa kuplassa päivästä toiseen, enkä ihmisiä, jotka vetävät mukanaan tuohon kuplaan. Jokainen eläköön elämänsä miten haluaa, mutta minun ei tarvitse elää sitä negatiivisena päivästä toiseen tai peläten omaa kohtaloani. Minä olen päättänyt nähdä jokaisessa päivässä jotain hyvää ja keskittyä kaikkeen siihen hyvään, mitä elämällä on tarjota minulle. Koska sitä on paljon. Ja minä olen sen ansainnut. Niin sinäkin!

"Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Ihmisillä, jotka saavat sinut nauramaan, jotka auttavat sinua kun sitä eniten tarvitset. Ihmisillä, jotka aidosti välittävät. He ovat arvokkaita ja ansaitsevat jäädä elämääsi. Muut ovat vain läpikulkumatkalla." Karl Marx, säveltäjä

~~~

Oletko sinä tarkka siitä, millaisten ihmisten kanssa vietät aikaasi tai keitä päästät osaksi elämääsi?
Oletko joutunut sulkemaan elämästäsi pois ihmisiä tai lopettamaan kivuliaita ihmissuhteita?

Olisi kiva kuulla ajatuksianne aiheesta.
4 kommenttia:

 1. Tärkeä aihe, kiitos kun kirjoitit! <3

  VastaaPoista
 2. Hyvä, kun kirjoitit näin vakavasta aiheesta. Negatiivisia ihmisiä on aina ympärillä, ja aina niistä ei sillä tavalla pääse eroon. Mutta niistä voi ottaa etäisyyttä hienotunteisesti. Ihmistä ei vain voi muuttaa, vaikka kuinka itse olet positiviinen ja haluat luoda hyvää ilmapiiriä kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, ettei negatiivisia ihmisiä voi koskaan täysin välttää, vaan niihin törmää väistämättäkin aina välillä. Onneksi silti pystyy valitsemaan sen, millaisten ihmisten seuraan hakeutuu ja keiden kanssa aikaansa enemmän viettää :) Ja tuo etäisyyden ottaminen hienotunteisesti on hyvä vinkki, jos henkilö on lähinnä vain tuttava tai muu hyvän päivän tuttu!

   Kiitos, kun kommentoit ja mukavaa sunnuntaita! :)

   Poista

Kysymyksiä, mietteitä, ajatuksia? Jätä kommentti!