Kirjat arvostelukappaleita / *mainoslinkki

Se on selvää, että rakastan lukemista. Mutta millaisia kirjoja rakastan? Sellaisia, jotka tempaisevat täysin mukanaan ja jättävät ehkä jotain ajatuksia kansien suljettuakin. Jotka saattavat pistää pohtimaan omaakin elämää, vaikka kyse ei suoranaisesti self help -oppaasta olisikaan, vaan aivan tavallisesta kaunokirjasta.

Luin joulun alla kaksi kirjaa, joista kummankin juoni oli vahvasti elämän valintojen ympärillä. Sen, miltä tuntuu, kun ympäristön odotukset ovat muuta kuin mitä elämältä itse haluaisi. Kun sinua revitäänkin yhtäkkiä kahteen suuntaan ja yrität päättää, kumpaan mennä: sinne, minne sydän ohjaa vai sinne, minne järki usuttaa menemään.

Jill Santopolo - Kun sanat eivät riitä (Otava, 2019)

Jill Santopolon uusinta romaania kuvaillaan romanttikseksi sydämeenkäyväksi romaaniksi surusta, rakkaudesta ja itsensä löytämisestä. Noihin kolmeen sanaan kiteytyykin hyvin kirjan sisältö, joka kertoo Ninasta, kunnon tyttärestä ja kunnon tyttöystävästä, joka on aina tiennyt, kuka hänen pitäisi olla. Varakkaan ja tunnetun perheen tyttärenä Ninan isä on opettanut tyttärelleen sen, että perheestä, maineesta ja perinnöstä tulee aina pitää huolta. Samoin ajattelee Ninan poikaystävä, jonka Ninan isä kokee olevan täydellinen Ninan rinnalle. Isän kuoltua Nina alkaa kuitenkin miettiä, ovatko isän ja poikaystävän odotukset kuitenkaan sitä, mitä hän todellisuudessa on tai elämältään haluaa.

"Vaikka Tim oli ollut hänen rinnallaan koko isän sairauden ajan, vaikka he olivat olleet ystäviä koko ikänsä, Tim ei siltikään tajunnut. Tim ei tajunnut, miltä hänestä tuntui, että hän oli kuin pöytä, jonka jalka oli antamassa periksi."

Vaikka kirja ei olekaan jännittävä psyloginen trilleri, en malttanut laskea tätä käsistäni. Yhtenä iltana huomasin lukeneeni kirjaa kolme tuntia, vain, koska halusin tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu, enkä malttanut odottaa huomiseen. Jokainen kirjoja rakastava tietää, että juuri sellaiset lukukokemukset ovat parhaita! Kirja myös vahvisti ajatuksiani siitä, että oman polun kulkeminen ja sydämen äänen seuraaminen kannattaa - vaikka se ei ympäristön odotuksia täyttäisikään. Aiheesta olen kirjoittanut myös blogin Pintaa syvemmältä -osiossa.
Clare Mackintosh - Lopun jälkeen (Gummerus, 2019)

Clare Mackintosh on tunnettu psykologisista trillereistään, joista ensimmäinen (*Annoin sinun mennä, 2015) vei minut täysin mennessään. Sen jälkeen Clarelta on ilmestynyt kaksi muutakin trilleriä, joista Minä näen sinut -kirjan ostin myös sen ilmestyttyä. Lopun jälkeen on kuitenkin aiemmista trillereistä poiketen koskettava romaani, joka pohjautuu kirjailijan omaan elämään. Se kertoo pariskunnasta, joka joutuu tekemään yhdessä elämänsä isoimman ja vaikeimman päätöksen vakavasti sairaan poikansa kohtalosta. Ongelma on kuitenkin se, että he ovat asiasta eri mieltä.

"Miksen mennyt kylvettämään Dylania? Miksen palannut kotiin aikaisemmin? Miksen tarttunut jokaiseen mahdollisuuteeni polvistua kylpyammeen viereen sillä aikaa kun poikani - terve ja onnellinen - loiskutteli vedessä? Miksen ymmärtänyt, että jonakin päivänä en ehkä enää voisikaan tehdä sitä?"

Kirjaa lukiessa ei voi olla tuntematta vanhempien loputonta tuskaa ja ahdistusta, joka heijastuu myös heidän vahvaksi luulemaansa parisuhteeseen. Mitä pidemmälle juoni etenee, sitä enemmän oman arjen pienet ärsytystä herättävät asiat menettävät merkityksensä. Kirja muistuttaa siitä, mikä oikeasti merkitsee: nykyhetki. Ajatuksineen ja suunnitelmineen on turha elää tulevaisuudessa, koska siitä ei koskaan ole takuita.

Molemmat kirjat ovat todellakin lukemisen arvoisia, mikäli pidät koskettavista tarinoista ja ajatuksia herättävistä lukukokemuksista, jotka jättävät jälkensä.


Kummatkin uutuuskirjat löytyvät myös Adlibrikseltä:
Herättikö jompikumpi kiinnostuksen tai onko joku teistä jo lukenut nämä? 

2 kommenttia:

  1. Kiitos taas vinkeistä! Nää meni niin kirjaston varausjonoon 👍🤗 Edellinen suositus oli niin nappi myös! T. Petra P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla! Ja kiitos, kun jätit vielä kommentinkin! <3

      Poista

Kysymyksiä, mietteitä, ajatuksia? Jätä kommentti!