KIRJAT ARVOSTELUKAPPALEITA - POSTAUS SIS. *MAINOSLINKKEJÄ

On yksi asia, josta en elämässäni ajatellut päästää irti. Se on lukeminen ja kirjat. Vaikka sähköisesti ladattavat kirjat kuinka yrittävät kasvattaa suosiotaan ja ovat varmasti osan mielestä näppäriä vaihtoehtoja, minä kuulun siihen vastakkaiseen ryhmään, joka pitää kynsin hampain kiinni perinteisistä kirjoista. Aitoon lukuelämykseen kuuluu minulla niin vahvasti perinteisestä kirjasta kiinni pitäminen, etten osaisi kuvitella lukevani kirjaa tabletilta tai puhelimen ruudulta. Tuijotan näyttöä muutenkin jo päivät pitkät, etten halua pidentää ruutuaikaa ja maksimoida sinisen valon vaikutuksia yhtään tämän enempää. Toki en silti tietenkään tuomitse ketään, joka kokee e-kirjat enemmän omakseen. 

Loppukevään ja kesän aikana ilmestyi niin monia uutuuksia - syksyn uutuuksista puhumattakaan - että päätin tehdä koosteen viime aikoina lukemistani kirjoista, jotka ovat kolahtaneet jollain tapaa. Tässä siis muutama kirjavinkki syksyyn ja postauksen lopussa myös arvonta, jossa ilahdutan yhtä teistä lukupaketilla Otavan sponsoroimana.
Vavahduttava lukukokemus - JENNY ROSTAIN: LIIAN RIKKI KUOLEMAAN (BAZAR, 2019)


Tämä kirja oli itselleni vaikea, mutta samalla voimaannuttava lukukokemus. Yksi blogini  Pintaa syvemmältä -osion luetuimpia tekstejä on ollut "Elämäni silloin, elämäni nyt", jossa en kuitenkaan koskaan sanonut sitä sanaa ääneen: Parisuhdeväkivalta. Olen elänyt kahdessa väkivaltaisessa parisuhteessa, yhteensä yli 10 vuoden ajan. Tiedän, mitä se tekee ihmiselle. Siksi tätä kirjaa oli välillä vaikeaa lukea, koska tapahtumat liippasivat hirveän läheltä omiani. Tunsin Jennyn tunteet kuin ominani. Välillä mieleen tulvahti omia traumoja, mutta silti jatkoin kirjaa eteenpäin. Yhtä lailla kuin Jennyllä, myös minulla tapahtumat ovat takanapäin ja jäljellä ovat vain traumat, joiden työstäminen jatkuu yhä tänä päivänä. 

Pääsin makuuhuoneen avoinna olevan oven vierelle, kun tunsin mieheni puristavan otteen käsivarressani. Säikähdin.
"Mitä sinä haluat? Anna minun olla", sanoin hänelle äänekkäästi ja yritin jatkaa matkaani.
Yhtäkkiä paiskauduin selkä ovea vasten ja tunsin kämmenen nostavan minut ylös kaulastani.

Kokonaisuudessaan tämä kirja on vavahduttava lukukokemus ja avartava myös sellaiselle, joka ei ole väkivaltaa elämässään kokenut. Se perehtyy hienolla tavalla asiaosuudessaan traumaperäiseen stressihäiriöön, traumoihin ja siihen, miten ne vaiettuina ja hoitamattomina aiheuttavat tarpeetonta kärsimystä ja lukuisia itsemurhia. Jokaisesta kirjasta lahjoitetaan Naisten Linjalle yksi euro väkivaltaa kokeneiden naisten ja tyttöjen tukemiseen, joten jo pelkästään siksi tämä kirja on hyvä ostos.

Kirjan löytää myös Adlibrikseltä *täältä.
Lukusuosituksia jännitystä kaipaavalle

Jos trillerit yhtään kutkuttavat, tässä on kaksi loistavaa vaihtoehtoa jännitystä ja psykologisia trillereitä rakastaville. Camilla Läckbergin Kultahäkki (Otava, 2019) ilmestyi toukokuussa ja luin sen kahdessa päivässä, koska en malttanut olla laskematta kirjaa käsistäni. Kirja kertoo Fayesta, joka kokee elävänsä vankina kultaisessa häkissä. Ulkopuolisten silmin hänen elämänsä näyttää täydelliseltä: on rikas ja menestyvä aviomies, suloinen tytär ja kaunis koti Tukholman hienostoalueella. Mutta se mitä kätkeytyy suljettujen ovien taakse onkin sitten jotain aivan muuta: Nainen, jonka itsetunto on romahtanut täysin hänen alistuttuaan vuosia miehensä toiveille ja luovuttuaan omista haaveistaan. 

Jack rykäisi. "Tuletko tänne", hän sanoi karhealla aamuäänellä. Faye kiiruhti keittiöön. Hän hymyili Jackille. "Mitä tämä on?" Jack sanoi kädet levällään. 
"Ei tällaisella työtasolla halua tehdä voileipää", Jack sanoi pyyhkäisten kädellä marmorilevyä. "En minä ainakaan!" Hän näytti kättään. Kämmeneen oli tarttunut vähän muruja. Että Faye saattoikin olla niin tyhmä. Niin huolimaton. Olisihan hänen pitänyt tietää.

Kun Fayen mies Jack lopulta jää kiinni pettämisestä, todellisuus valkenee Fayelle ja hän päättää saada itsensä takaisin sekä kostaa julmalla tavalla, jota Jack ei pysty millään arvaamaan. 

Siinä missä Kultahäkin juoni on hieman perinteisempi, mutta silti koukuttava, on Erin Kellyn Älä jää pimeään (Gummerus, 2019) juoneltaan ehdottomasti epätavanomaisempi mestarillisilla twisteillään, jotka pitävät lukijan epätietoisuudessa lähes loppuun saakka. Se kertoo Laurasta ja Kitistä, jotka joutuvat haluamattaan keskelle väkivaltaista raiskauskohtausta, jossa lopulta on vain sana sanaa vastaan. 15 vuoden kuluttua tapahtuneesta he elävät pelon vallassa, epämääräisen tapauksen edelleen kummitellessa mielessä. Mitä kaikkea tapahtuman taakse kätkeytyykään? Mikä oli koko totuus? Kaikki tämä hahmottuu lukijalle pala palalta ennalta-arvaamattoman juonen pitäessä otteessaan.  

Astuin askeleen eteenpäin ja asetuin tytön ja miesten väliin. "Täällä on yksi tyttö, uskon että hänet on..." Sana hajosi huulilleni kuin dominonappularakennelma. "Uskon, että hänen kimppuunsa on käyty."
Mies muljautti silmiään. "Ei tässä mitään." Hän loi Kitiin miestenkeskeisestä salaliitosta viestittävän hymyn. "Me emme vain odottaneet, että saisimme seuraa. Eikö niin?" Tyttö pyyhki nenänsä kämmenselkäänsä ja katsoi ilmeettömästi hihaansa jäänyttä limatahraa. 


Molemmat kirjat ovat saatavilla Adlibrikseltä seuraavien linkkien takaa:

*Camilla Läckberg: Kultahäkki (Otava, 2019)

*Erin Kelly: Älä jää pimeään (Gummerus, 2019)


Rohkaiseva lukukokemus - JOHANNA ELOMAA: SUURIA HETKIÄ (OTAVA 2019)


Hidasta elämää -sarjaan kuuluva uutuuskirja tarjoaa rohkaisua, lohtua ja voimaa elämän tienristeyksiin, oli kyse sitten rakkauden löytämisestä, läheisen menettämisestä tai uuden elämänvaiheen aloittamisesta. Kirja tulvii kauniita tarinoita, runoja ja ajatuksia, joista on helppo imeä voimaa oli tilanne elämässä mikä tahansa. Se uppoutuu rakkauteen, iloon, voimaan ja suruun. Itseeni kolahti moni osuus, etenkin kohta, jossa pohditaan "Tarvitseeko aina analysoida?" tai riittämättömyyttä, jota olen aikoinaan pohtinut blogissakin. Kirjassa pohditaan myös itsetunnon karisemista ja pelkoa. Kirja on kokonaisuudessaan ihana lukukokemus, vaikka käsitteleekin myös vaikeita aiheita. Mutta sitähän elämä on: nousua ja laskua.

Älä kuitenkaan anna yhden huonotuulisen esimiehen, kateudesta kärsineen vanhan luokkatoverin, katkeran ex-kumppanin tai omaa suruaan purkaneen ystävän kulkea rinnallasi enää. Käänny ympäri ja sano hänelle, ettet tarvitse häntä. Että hänen olemassaolonsa tai sanansa eivät palvele sinua enää mitenkään.

Kirja tilattavissa myös Adlibrikseltä *täältä.

Kiehtovia elämäntarinoita 

Lori Nielson Spielmanin Sanoja Sydämestä (Otava, 2019) oli ihana kirja. Sen juoni alkaa traagisesti, kun menestyneen bisnesnaisen Erikan tyttäristä toinen kuolee traagisessa junaonnettomuudessa. Siitä lähtee kuitenkin tarina, joka pohjautuu isompaan kokonaisuuteen ja palaa ajassa myös Erikan menneisyyteen. Kirja on puhutteleva, mielenkiintoinen ja samalla aito. Se haastaa pohtimaan menneisyyttään ja tekemään sovinnon sen kanssa, jotta tulevaisuus voi olla valoisa. 

Minun täytyy olla vahva Annien vuoksi. Minun täytyy saada hänet uskomaan, että tästä selvitään. Mutta pelkään, että hän näkee lävitseni, sillä hänellä on tarkat vaistot. Hän tietää yhtä hyvin kuin minä, että ihana perheemme on rikki eikä koskaan enää tule ennalleen. Ja se johtuu vain siitä, että minä rikoin lupaukseni. 

Myös Liane Moriartyn uutuusteoksessa Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista (Wsoy, 2019) pääsee sukeltamaan yhdeksän eri ihmisen elämään, jotka kaikki kokoontuvat kymmeneksi päiväksi ylelliseen hyvinvointihotelliin. Joukkoon mahtuu kirjailija, joka käy läpi uransa pahinta kriisiä, väsynyt kotiäiti, jonka ajatukset kiertävät kehää ja aviokriisissä kärvistelevä nuoripari. Myös hotellin johtaja on omalla tavallaan arvoituksellinen ja tuo viihteelliseen juoneen ripauksen kylmiä väreitä ja arvoituksellisuutta. Liane Moriarty on kirjoittanut muun muassa teoksen Big Little Lies (Mustat valkeat valheet), joka on nähty myös tv-sarjana Nicole Kidmanin ja Reese Witherspoonin tähdittämänä. 

Tarkemmin asiaa ajateltuaan Jessica päätti jättää hänet rauhaan. Oli keskiyö. Francesin ikäiset naiset tarvitsivat unta. Jos Jessican äiti oli nukkunut huonosti, silmäpussit saivat hänet näyttämään kauhuelokuvan hahmolta, mutta hän vain nauroi, kun Jessica yritti opettaa häntä käyttämään peitepuikkoa. Kenenkään ei ollut pakko näyttää niin pahalta. Se oli tyhmyyttä. Jos Jessican isä lähtisi sihteerinsä mukaan, äiti saisi syyttää vain itseään. Silmänaluksien peitepuikko oli keksitty hyvästä syystä.

Nämäkin kirjat löytyvät kirjakauppojen lisäksi myös Adlibrikseltä:

*Lori Nielson Spielman: Sanoja Sydämestä (Otava, 2019)


*Liane Moriarty: Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista (WSOY, 2019)Arvonta: Voita paketillinen kirjoja! 


Arvon yhdelle onnekkaalle blogini seuraajalle paketillisen Otavan sponsoroimia kirjoja, joka sisältää näistä kirjoista Lori Nielson Spielmanin Sanoja Sydämestä sekä Camilla Läckbergin Kultahäkin, mutta myös muita uutuuksia! 

Voit osallistua arvontaan jättämällä kommentin ja kertomalla, mikä tai mitkä tämän postauksen kirjoista kiinnostavat sinua eniten ja minkälaisia kirjoja muuten tykkäät lukea. 

HUOM! Tarvitsen myös sähköpostiosoitteen sekä suostumuksen siihen, että voin käyttää sähköpostiosoitettasi VAIN siinä tapauksessa, että voitto osuu kohdallesi. Laitathan siis kommenttiisi tavalla tai toisella maininnan, että saan käyttää sähköpostiosoitettasi voitosta ilmoittamiseen. Kiitos! 

Kirjoja on tulossa arvottavaksi myös Instagramin puolella, joten kannattaa seurata sielläkin! 


Arvonta päättyy 30.9.2019. klo 21.00.

39 kommenttia:

 1. Kaikki kirjat kiinnostavat, on mielenkiintoista lukea erilaisia kirjoja! Sähköpostiosoitettani saa käyttää arvontavoitosta ilmoittamiseen.. ksefedini@suomi24.fi

  VastaaPoista
 2. Kiitos kirjasuosituksista!

  Eniten kiinnostaa näistä "Liane Moriarty: Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista" - kirja.

  Yleensä tykkään lukea "chick lit" - kirjallisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähköpostiani saa käyttää voitosta ilmoittamiseen

   Unohdin mainita asiasta, sori

   Poista
 3. Vaikea valita! Ehkä Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista kiinnostaa kuitenkin eniten. Luen kirjoja laidasta laitaan, mutta suurimmaksi osaksi dekkareita tai kauhua.
  Sähköpostiosoitetta saa käyttää voitosta ilmoittamiseen.
  haaruhainen@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Rostain ja Läckberg ensimmäisinä. kaikenlaisia, mutta eniten dekkareita.

  VastaaPoista
 5. Säpöä saa käyttää! charmingnailsÄTsuomi24.fi

  Kultahäkki on lukematta joten olis mahtia voittaa se <3

  VastaaPoista
 6. Kaikki olivat omalla tavalla kiinnostavia, mutta Suuria hetkiä ja Älä jää pimeään laitoin erikseen jo muistiin 😊

  Itse rakastin kirjojen lukemista siinä vähän alle parikymppisenä, mutta opiskelujen ja töiden takia ihana ja rentouttava harrastus pääsi unohtumaan. Muutin Ruotsiin muutama vuosi sitten ja kaipaan Suomen kieltä ihan hirveästi. Olenkin aloittanut harrastusta hiljalleen uudelleen tilaamalla pokkareita luettavaksi. Viihdyttävät, sopivan jännittävät ja keveät mysteerit ovat lemppareitani. Aloitin juuri uudestaan Rei Shimura-sarjan lukemisen.

  Kiitos vinkeistä!

  Mahdollisesta voitosta ilmoittamiseen voi ottaa yhteyttä aisslenn miukumauku gmail.com

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa rankalta, mutta silti Liian rikki kuolemaan herätti ensimmäisenä kiinnostukseni. Samoin Sanoja sydämestä - menee kyllä lukulistalle ilman muuta. Luen ihan laidasta laitaan kaikkea, elämäkerrat, matkakirjat ja historialliset romaanit hyvinkin toptenin kärkisijoilla.
  Postin.tuomaa@gmail.com
  Sähköpostiosoitettani saa käyttää voitosta ilmoittamiseen.

  VastaaPoista
 8. Liian rikki kuolemaan kyllä alkoi kiinnostamaan todella paljon! :) Myös Kultahäkki voisi olla kiinnostava :).

  laurasblogi(a)outlook.com

  VastaaPoista
 9. Kiinnostavia kaikki! Luen aina, minulla on ikuinen ahmimisikä... Kultahäkkiin vaikkapa tarttuisin. Ja Ananasajan Gmail toimii.

  VastaaPoista
 10. Läcberg - olisi tuttua turvallista...tykkään dekkarityylistä ja täsmäiskuina elämänkerrat, vaatekaapin siivoamiskonmarituskirjat ja romannttiset historialliset kertomukset. Menee kyllä upeat luontokuvakirjat ja "Näin korjaan xxx-opukset".
  JOHANNA ELOMAA: SUURIA HETKIÄ, esittelysi perusteella alkoi kiinnostamaan.
  mahdollisen voton ilmoittamiseen: mari.pajunen(at)meiliboxi.fi

  VastaaPoista
 11. JENNY ROSTAIN: LIIAN RIKKI KUOLEMAAN.
  Tämän varmaan aion ostaa jossain vaiheessa, sillä pyörii tutun aiheen ympärillä.

  Muuten luen samanlaisia teemoiltaan olevia kirjoja mutta myös paljon historiaa suomesta.
  Annan suostumuksen käyttää sähköpostia voitosta ilmoitukseen.
  Naurajatar@suomi24.fi

  VastaaPoista
 12. Näistä kaikki taitaa päätyä lukulistalle, ensimmäisenä Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista tai Sanoja sydämestä, sillä tällä
  hetkellä menossa kevyempien kirjojen kausi :D . maisamiisa@gmail.com saa ilmoittaa voitosta.

  VastaaPoista
 13. Näistä kiinnostaa eniten Yhdeksän hyvää kymmenen kaunista. Dekkareita tulee luettua paljon. Kultahäkki ja Älä jää pimeään onkin jo luettu ja näistä jälkimmäinen oli tosi hyvä yllättävine loppuineen.
  Paula.susanna@hotmail.com

  VastaaPoista
 14. Tykkään lukea hyvin erityylisiä kirjoja, mutta dekkarit on ehkä niitä mielenkiintoisimpia. Viime aikoina on tullut tosi vähän luettua, kun arki on niin kiireistä. Syksyn edetessä aikaa lukemisellekin varmasti taas jää. Kirjoista kiinnostaa eniten kultahäkki, vaikka kaikki vaikuttivat mielenkiintoiselta. Sähköpostiosoitettani saa käyttää voitosta ilmoittamiseen riiti81(AT)gmail.com

  VastaaPoista
 15. Tykkään eniten jännäreistä ja siksi Kultahäkki menee ainakin lukulistalle. Sähköpostiani saa käyttää arvonnasta ilmoittamiseen: merikukka@gmail.com

  VastaaPoista
 16. Camilla Läckbergin Kultahäkki kiinnostaisi eniten. Luen kaikenlaista kirjallisuutta, mutta jännitys pitää usein parhaiten otteessaan.
  Sähköpostiani saa käyttää voitosta ilmoittamiseen.
  krisu.sposti(at)suomi24.fi

  VastaaPoista
 17. En kestä miten ihana arvonta näin kirjahullulle ❤ Lori Nielson Spielmanin Sanoja Sydämestä kiinnostaa erityisesti, sillä olen ollut aivan hulluna tämän kirjailijan aiempiin teoksiin. Erityisesti Kymmenen unelmaani oli ihana ja paljon ajatuksia herättävä kirja. Muutenkin rakastan kaikkia rakkausromaaneja ja tällä hetkellä onkin menossa Josie Silverin Ole minun, aivan hurjan ihana ja koskettava tarina! Innolla mukana tässä arvonnassa ❤
  ilokseni@gmail.com

  VastaaPoista
 18. Luen kirjoja aika laidasta laitaan, näistä eniten kiinnostaa tuo liian rikki kuolemaan! Sähköpostia saa käyttää, varpeheli@gmail.com

  VastaaPoista
 19. Sanoja Sydämestä vaikuttaa kivalta. Luen kirjoja laidasta laitaan

  unelmiaonnesta(at)gmail.com
  voit käyttää sähköpostiosoitetta, jos voitto osuu kohdalleni

  VastaaPoista
 20. Kultahäkki pitää ehdottomasti lukea joskus! Yleensä tykkään lukea eniten kauhua tai jännitystä.

  helistiel(at)gmail.com
  Osoitetta saa käyttää voitosta ilmoittamiseen

  VastaaPoista
 21. Luen kirjoja laidasta laitaan. Välillä on erilaisia kausia menossa, kuten historialliset romaanit tai jännitys. Kaikki kirjat kuulostivat kyllä siltä, että haluan lukea ne. Liian rikki kuolemaan koskettaa varmasti!
  tarjap196@gmail.com
  Voit käyttää sähköpostiosoitettani mikäli voitto osuu kohdalleni.

  VastaaPoista
 22. Kiitos suosituksista, vaikea valita näistä kiinnostavinta :)! Sanoja sydämestä on kuitenkin ollut jo aiemminkin lukulistalla, joten ehkä eniten se. Tykkään lukea vähän laidasta laitaan, klassikoista elämänkertoihin ja "hömppäkirjoihin".
  inkkarih@hotmail.com, osoitetta saa käyttää voitosta ilmoittamiseen.

  VastaaPoista
 23. Eniten kiinnostaa: suuria hetkiä kirja. Tykkään lukea rakkauskirjoja tai sellasia kirjoja, jotka herättää muuten tunteita. Sähköpostiosoitettani saa käyttää voitosta ilmottamiseen, jos voitan arvonnassa. kilpelainenannika@gmail.com

  VastaaPoista
 24. Kultahäkki kiinnostaa eniten. :) Täällä myös perinteisten kirjojen kannattaja! Saat käyttää sähköpostiosoitettani arvontavoitosta tiedottamiseen.

  hippohiiri@gmail.com

  VastaaPoista
 25. Suuria hetkiä kiinostaa eniten😍 Sähköpostia saa käyttää. marleena98@hotmail.com

  VastaaPoista
 26. Liian rikki kuolemaan herätti kiinnostuksen. Tykkään muutenkin lukea melko rankkoja kirjoja, ne saavat ajattelemaan. Sähköpostia saa käyttää: saraana.makela@gmail.com

  VastaaPoista
 27. Johanna Elomaan Suuria hetkiä kiinnostaa. Luen mielelläni erilaisia koskettavia draamoja, romantiikkaa ja historiallisiakin romaaneja. Vaihtelu virkistää!

  lumikki1@luukku.com

  VastaaPoista
 28. Mukana arvonnassa. Tuo Kultahäkki -kirja kiinnostaa eniten, koska pidän psykologisista trillereistä. Nykyään tulee tosin luettua pääasiassa tietokirjoja.
  Sähköpostiosoitettani saa käyttää mahdollisesta arvontavoitosta tiedottamiseen.
  yuenkynnet(ät)gmail.com

  VastaaPoista
 29. Olipa tosi monia hyviä kirjavinkkejä! Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista vaikuttaa mielenkiintoiselle, koska olen seurannut Big little lies sarjaa. Mahdollisesta voitosta voi ilmoittaa osoitteeseen komulainenanni@gmail.com

  VastaaPoista
 30. Lori Nielson Spielmanin Sanoja Sydämestä houkuttelisi kovasti näistä kirjoista ensimmäisenä tarttumaan :) Mielelläni luen romantiikkaa ja sellaisia "hömppä"kirjoja :)
  Milla / millal@luukku.com

  VastaaPoista
 31. Camilla Läckbergin dekkarit ovat olleet taattua kevyempää lukemista, joten tämä uusinkin kirja kiinnostaa. Minulla on yleensä kesken useampi kirja, faktaa ja fiktiota, raskaampaa ja kevyempää.
  Sähköpostiosoitettani saa käyttää voitosta ilmoittamiseen.

  fredriikka1@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi olkoon! Tällä kertaa arpa osui sinun kohdallesi ja voitit paketin uutuuskirjoja.
   Voitosta on ilmoitettu myös sähköpostitse :)

   Poista
  2. Kiitos! Vastasin sähköpostiin :) Mukavaa syksyn jatkoa!

   Poista
 32. Näistä kirjoista mielenkiintoisin oli tuo ensimmäinen, Liian rikki kuolemaan. Voi olla että lukeminen tekisi tiukkaa mutta varmasti on mielenkiintoinen ja vaikuttava kirja.
  Itsellä on ollut jo vuosia vaikeaa keskittyä lukemiseen mutta haluaisin yrittää uudelleen, kaipaan sitä lukemisen mukaansatempaavuutta.
  (sähköpostiani saa käyttää voitosta ilmoittamiseen yaz (a) meiliboxi.fi)

  VastaaPoista
 33. Liian rikki kuolemaan -kirja kiinnostaisi :) Luen monenlaisia kirjoja, enimmäkseen romanttista hömppää :D
  anna_88@luukku.com

  Sähköpostiani saa käyttää voitosta ilmoittamiseen.

  VastaaPoista
 34. Johanna Elomaan Suuria hetkiä kiinnostaisi paljon. En ole vähään aikaan lukenut mitään kirjaa, mutta yleensä luen trillereitä :)

  hilsan@luukku.com

  VastaaPoista
 35. Eniten kiinnostaa tuo Älä jää pimeään. ninavuolio@windowslive.com

  VastaaPoista
 36. ARVONTA ON PÄÄTTYNYT! Kiitos kaikille osallistujille :)

  VastaaPoista

Kysymyksiä, mietteitä, ajatuksia? Jätä kommentti!