Riippumatta siitä, minne elämä minut tulevaisuudessa kuljettaa, on kaksi asiaa, jotka haluaisin aina itsessäni säilyttää: nöyryys ja kiitollisuus. En siedä ihmisissä ylimielistä käytöstä tai sitä, ettei asioista osata kiittää. Olen kiitollinen siitä, että minua on pienestä pitäen kuvailtu kohteliaaksi ja hyvätapaiseksi tytöksi, vaikka lapsuuden kotiolot olisivat voineet muovata minusta täysin toisenlaisen. Mutta ehkä juuri sieltä onkin peräisin se kiitollisuus, jota tunnen tänä päivänä. Tiedän, ettei ole itsestäänselvyys, että jääkaapissa on ruokaa. Tiedän, ettei ole itsestäänselvyys, että minulla on kotona suihku. Minulla on se, mitä tarvitsen. Kaikilla ei sitä ole. Minullakaan ei aina ollut. 

Tunnen suurta kiitollisuutta, kun istun kahvilassa ja nautin tuoretta smoothieta ja täytettyä leipää. En käy kahviloissa kovin usein, mutta kun käyn, on ehkä hassua, että saatan tuntea niinkin äärimmäistä kiitollisuutta ja iloa. Viimeksi toissaviikolla laitoin kahvilasta miehelleni viestin: "Olen täällä kahvilassa, jossa silloin juotiin ne smoothiet ja leivät. On niin hyvää! Olen niin onnellinen". Ja minä oikeasti olin. Osaisinkohan tuntea yhtä vahvaa kiitollisuutta, jos polkuni olisi ollut toisenlainen? 
Vaikka olenkin kiitollinen siitä, missä tänä päivänä olen, on minullakin huonoja päiviä. Niitä, joina mikään ei tunnu menevän putkeen ja kaikki ärsyttää ja harmittaa. Silloinkin yritän tarpeeksi ärsytyksessä kieriskeltyäni pysäyttää tilanteen. Jos se ei onnistu, päivä saattaa uhraantua pahantuulisena. Viimeistään illalla kuitenkin mietin aina, mistä kaikesta olen kiitollinen. Se on ollut tapani jo vuosia. Minulle se on vähän kuin iltarukous; luetella mielessäni asioita, joista olen kiitollinen. Huonoinakin päivinä löytyy vähintään yksi asia: Se, että selvisin hankalasta päivästä ja saan alkaa nukkumaan omassa sängyssäni. 

Kiitollisuudella on tutkitusti paljon positiivisia vaikutuksia elämään ja ihmisen hyvinvointiin. Itse kiteyttäisin parhaat vaikutukset niin, että kiitollisena elämä tuntuu yksinkertaisesti paremmalta tavallista arkea myöden. Kiitollisena on myös mahdollisuus saavuttaa elämässä niitä asioita, joista unelmoi, sillä aito kiitollisuus toimii kuin magneetti ja vetää puoleensa lisää kiitollisuuden aiheita. Kiitollinen ihminen kokee enemmän positiivisia asioita elämässään, koska suuntaa katseensa oikeisiin asioihin. Kiitollisuus vie kohti sitä, mitä elämässä haluat. Se on avain onneen.

Huolimatta siitä, että työstän edelleen menneisyyden traumojani ja taistelen hetkittäin ahdistuksen kanssa, uskallan katsoa menneisyyttäni silmiin ja todeta olevani kiitollinen siitä, että matkani tähän päivään on ollut juuri se, joka se on ollut. Ymmärrän, mikä merkitys sillä on ollut. Sen ansiosta pystyn tuntemaan kiitollisuutta näinkin vahvasti. 

Olen kiitollinen siitä, että olen tässä juuri nyt.


Mistä sinä tunnet tänään kiitollisuutta? Uskotko kiitollisuuden voimaan?
10 kommenttia:

 1. Ihana Mia <3 Nöyryys ja kiitollisuus pienistäkin jutuista ovat asioita joita minä ainakin kovasti ihmisissä arvostan. Sinusta huokuu aina sellainen tietty sydämellisyys joka kerta kun tavataan, että ilman sanojakin jo näkee kilometrin päähän, että tässä on ihminen jolla on sydän ja arvot kohdallaan.

  Halauksia sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihanasti sanottu, Salla... Nämä sanat tuntui oikeasti sydämessä asti - kiitos!!! <3
   Halauksia sinnekin ja ihanaa alkanutta kesäkuuta!

   Poista
 2. Todellakin uskon kiitollisuuden voimaan ja positiivisuuteen muutenkin. Tänään olen kiitollinen siitä, että sain viettää aikaa pikkusiskoni kanssa ja siitä, että mies teki minulle ruokaa ja ollaan taas nyhvätty yhdessä kuin teini-ikäiset. Omasta perheestä tunnen kiitollisuutta joka päivä!
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Mia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitollisuuden voima on kyllä ihan uskomaton. Ei maksa mitään kokeilla, mutta tulokset ovat usein suurempia kuin millään rahamäärällä olisi mitattavissa. Kommentistasi kyllä aidosti välittyy se, miten kiitollinen olet perheestäsi <3

   Ihanaa viikonloppua ja kesäkuun alkua, Outi!

   Poista
 3. Voi Mia <3 Olipa kauniisti kirjoitettu :')

  Olen kanssasi kyllä täysin samaa mieltä, kiitollisuus on äärettömän tärkeää. Itsekin yritän aina keskittyä siihen kaikkeen hyvään, mitä minulla on, ja sulkea silmäni niiltä negatiivisilta asioilta.

  Sanotaan, että pessimisti ei pety, mutta mielestäni se menee toisin päin. Kun on kiitollinen elämänsä hyvistä asioista ja katselee tulevaisuuttaan toiveikkaan optimistisesti, ei yksittäiset vastoinkäymiset vastoinkäymiset tunnu niin raskailta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, Nena! <3 Ihanaa kuulla, että pidit postauksesta!

   Olen niin samaa mieltä sun kanssa! Se, mihin elämässä keskityt, lisääntyy vääjäämättä. Jos hyvien asioiden sijasta kiinnittää huomionsa jatkuvasti kaikkiin pieniinkiin asioihin, jotka menee pieleen tai muuten vaan ärsyttää, niitä löytyy kyllä jatkuvasti lisää. Ja sitten taas päinvastoin: pienetkin hyvät asiat moninkertaistaa kiitollisuuden ja onnen tunnetta! Siihen mä haluan keskittyä, vaikka tottakai huonojakin päiviä joukkoon mahtuu - mutta niin saa mahtuakin! Se on elämää :)

   Kiitos kun kommentoit <3 Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 4. Meillä on töissä tapana listata kiitollisuus-asioita, ja aluksi piti ihan pysähtyä ja miettiä, että miten niin kiitollinen...Mutta tapa olisi hyvä ottaa kyllä päivittääiseen käyttöön ja mietin pitäisikö ladata app, joka muistuttaisi 3 kiitollisuuasian listaamisesta joka päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mäkin mietin, että kiitollisuus voisi olla ihan oppituntina (tai ainakin joskus aiheena jollain tunnilla) koulussakin aika hyvä, niin oppisivat lapsetkin, että kaikilla ei ole kaikkea ja myös hyvätuloisessa perheessä muistaisivat arvostaa mitä kaikkea heillä on ja mitä saavat (esim. kalliit puhelimet, pelit, telkkarit, tietokoneet), koska se ei tosiaan ole kaikille itsestäänselvyys. Työpaikoillakin varmasti hyvä juttu ja kiva, että teillä on sitä kokeiltu!

   Poista
 5. Yritän muistaa olla kiitollinen elämän pienistä asioista. Tällä hetkellä elämässä kokonaisuus on raskas ja ahdistava, silloin pitäiskin muistaa tarttua niihin pieniin juttuihin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo on niin totta, että silloin kun ahdistaa ja stressaa, olisi juuri hyvä pysähtyä miettimään niitä pieniäkin juttuja, joista just sillä hetkellä saa olla kiitollinen <3 Tsemppihalaus sinne!

   Poista

Kysymyksiä, mietteitä, ajatuksia? Jätä kommentti!