Kirjoittelin jokin aika sitten luottoravintolisistäni, jotka ovat käytössäni päivittäin ja joista en voisi enää kuvitella luopuvani. Tuohon sakkiin sisältyy myös pari muuta purkkia, joista nappailen kapseleita etenkin vastustuskyvyn kohottamiseen. Yksi noista on valkosipuli. Kasvi, joka toimii loistavana lisämausteena ruuassa, mutta jolla on vähemmän mairittelevampi haju. 

Valkosipulin positiivisista vaikutuksista terveydelle löytyy googlatessa mielin määrin erilaisia tutkimustuloksia ja artikkeleita. Suurin osa niistä on toistensa kanssa yhteneviä ja kertoo valkosipulista olevan merkittävää hyötyä etenkin sydämelle, verenkiertoelimistölle ja vastustuskyvylle. Valkosipulista puhutaan usein luonnon antibioottina, sillä se sisältää rikkipitoisia eteerisiä öljyjä, jotka vaikuttavat antibioottisesti. Yksi näistä antiobioottisesti vaikuttavista aineosista on allisiini, jota on myös syyttäminen (tai kiittäminen) valkosipulin tunnusomaisesta mausta ja hajusta. 

Valkosipulia käytetään usein flunssan tainnuttamiseen ja se tehoaa myös joihinkin sellaisiin bakteereihin, joihin perinteiset antibiootit eivät enää tehoa bakteerien tultua niille vastustuskykyisiksi. Itse aloitin valkosipulikapselien syömisen vasta viime talvena, kun kehoni oli erityisen kovilla kiireisen arjen ja stressin vuoksi. Vauhtini kuuluisassa oravanpyörässä oli aikamoinen ja sairastuinkin tuolloin pidemmäksi aikaa menettäen arvokkaan arkeni, josta kirjoitin blogiinkin. Valkosipulia suositeltiin minulle ravintolisänä ensimmäisten joukossa ja otan edelleen yhden kapselin päivittäin. Kovina stressiaikoina tuplaan annoksen niin, että otan yhden kapselin aamulla ja yhden illalla.
Sen lisäksi, että valkosipuli torjuu tehokkaasti flunssaa, sillä voi hoitaa myös haavoja, ihottumia, hiuspohjaa, kynsien tulehduksia, niveltulehduksia, poskiontelotulehduksia ja keuhkoputken tulehduksia. Onpa valkosipuli toiminut monella myös suonikohjuihin ja lievittänyt peräpukamavaivoja. Valkosipuli on siis ehdottomasti monipuolinen kasvi, eikä ihme, että sitä on käytetty ravintolisänä jo muinaisten egyptiläisten, kreikkalaisten ja roomalaisten keskuudessa. 

Allisiinin lisäksi valkosipuli sisältää myös ajoeeneja, jotka estävät verihyytymien syntymistä. Valkosipuli alentaa korkeaa verenpainetta ja allisiini sekä ajoeeni yhdessä torjuvat myös helikobakteeria ja salmonellaa. Valkosipulin sanotaan ehkäisevän hiivatulehdustakin tehokkaammin kuin sienilääkkeet. Ja jos tässä ei vielä ole tarpeeksi, niin mainittakoon, että valkosipulin ominaisuuksia on tutkittu jopa Alzheimerin tautia torjuvana ja myös syöpää ehkäisevänä.

Omassa käytössäni valkosipulin paras vaikutus on ollut nimenomaan vastustuskyvyn kohottaminen ja sen uupumusta ehkäisevä vaikutus. Syön kapseleita myös toiveikkaana siitä, että valkosipulin kerrotaan helpottavan ruuansulatusta ja poistavan elimistöstä kuonaa ja myrkkyjä. Keski-Euroopassa valkosipulia käytetään itse asiassa jopa laihdutukseen, koska se saa elimistön polttamaan enemmän rasvaa. Niin tai näin, valkosipuli sisältää joka tapauksessa monia elimistölle tärkeitä kivennäisaineita ja vitamiineja, kuten rikkiä, kalsiumia, fosforia, rautaa, natriumia, kaliumia sekä A-, B- ja C-vitamiineja. Luontaistukun kapselit ovat myös onneksi kooltaan sopivan pieniä, joten ne on helppo niellä. Ja mikä parasta; kapselit ovat täysin jälkihajuttomia! 

Luontaistukun Valkosipuli Ravintolisä 200mg 180 kapselia on nyt saatavilla tarjoushintaan 14,90 euroa. 1 kapseli sisältää 2mg valkosipuliuutetta, joka vastaa 200mg tuoretta valkosipulia. Luontaistukku on suomalainen avainlippuyritys, joka panostaa laatuun ja luonnonmukaisuuteen. Yritys maahantuo raaka-aineensa itse ja tarjoaa ravintolisät suoraan asiakkaalle ilman kaupan välikättä. Tästä syystä myös hinnat ovat edulliset. Luontaistukun sivuille pääset tästä.


Mitä mieltä te olette valkosipulista ruuassa: tykkäättekö vai ette? Syökö joku teistä valkosipulia myös ravintolisänä? 
*Yhteistyössä Luontaistukku. 
En hyödy linkkien klikkailusta tai niiden kautta tehdyistä ostoista.

19 kommenttia:

 1. Mä tykkään kyllä ruoassa, mutta jos on liikaa mun maha menee heti sekaisin. En voi sietää valkosipulilta lemuavia ihmisiä, joten itse en syö koskaan, jos olen menossa jonnekin. Katson, ettei seuraava päivänä ole mitään jos syön, jos se lemu on omaani nenääkin niin kestämätön, niin en viitsi sillä toisiakaan ihmisiä vaivata. :D Aikoinaan as-palvelutyössä opin olemaan hengittämättä puhuessa, kun joku valkosipulilta löyhkäävä tuli selittämään jotain mun nenään eteen, erittäin hyödyllinen kikka, jos se haju tekee pahaa. :D Muuten mites nää kapselit, onko sama lemuvaikutus kun valkosipulin syönnillä normisti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää kapselit on täysin hajuttomia! Pitääkin lisätä se tuonne tekstiin, onhan se aika olennainen asia ;) Eli ei ollenkaan jälkihajuista pelkoa, kun näitä napsii :D En itsekään siedä valkosipulilta haisevaa hengitystä, joten mäkin olen tosi tarkka siitä, etten syö mitään valkosipulia sisältäviä ruokia, jos olen tapaamassa jonkun tai menossa ihmisten lähelle :D Harmi, ettei kaikki ajattele samalla tavalla, koska se on kyllä aika tuskaista haistaa sitä leimahdusta muista ihmisistä ;)

   Poista
  2. No todella olennainen, lisää, koska mäkin hajun inhoavana voisin syödä näitä. :D

   Poista
  3. Lisäsin jo samantien, kun kommentoit ;) Hyvä muuten kun kysyit tuosta hajuasiasta! Innostuin niin kaikista noista positiivisista vaikutuksista, mitä eri artikkeleista ja tutkimuksista löysin, että jotain olennaista itse kapseleista unohtui :D No, tossa purkin etiketissä kyllä onneksi pienellä näkyy, että "tehokas jälkihajuton valkosipulikapseli".

   Poista
 2. Hmm. Mää en syö valkosipulia, ku se tekee närästystä ja vatsavaivoja mulla. Toimiskohan se kapselina paremmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi ollakin, että näiden sisältämä valkosipuliuute on vatsalle lempeämpi kuin valkosipuli sellaisenaan :) Mullakin vatsa reagoi sipuliin, mutta valkosipuliin ei yhtä lailla. Ja näistä ei tule minkäänlaisia oireita.

   Poista
 3. En syö itse vaikka tiedän valkosipulilla olevan terveysvaikutuksia. Koiralle syötän kesäkaudella punkkisuojana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, taisin jostain lukeakin, että lemmikeillekin on hyötyä valkosipulista :) Jäi mieleen, että punkit karttaa valkosipulin syöjiä. Mutta enempää en uskalla ottaa lemmikkeihin liittyen kantaa, koska tarpeeksi en asiasta tiedä.

   Poista
 4. Tykkään tosi paljon valkosipulista ja mielelläni tunkisin sitä joka ruokaan :D Valkkari on ihanaa varsinkin pizzan päällä <3 Ravintolisänä en ole kokeillut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt naurattaa, kun luin ensin, että kaadat valkoviiniä pizzan päälle :D Valkkari tarkoittaa mulle automaattisesti valkoviiniä. Mut miksei samaa lyhennettä voisi käyttää valkosipulillekin :) Tosta tulikin mieleen, että meidän isä joskus lyhensi ranskanleivät ranskiksiksi. Meille muille perheessä se taas tarkoitti aina ranskalaisia, eikä siis ihmisiä, vaan niitä ranskanperunoita, mitä laitetaan uuniin! :D

   Poista
  2. Haha :D Joo siis laitan valkosipulia pizzan päälle, en sentään valkoviiniä :DD (Nyt mäkin nauran täällä)

   Poista
 5. En syö vapaaehtoisesti valkosipulia, mutta tiedän kyllä sen terveyttä edistävät hyvät ominaisuudet. Pitää varmaan rohkaista mielensä, ja kokeilla kapselimuodossa. Vastutuskykyä olisi hyvä saada ainakin talven flunssapöpöjä vastaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen testaamaan! Itse aion kyllä pitäytyä näissä. Aloitin itse asiassa valkosipulin syönnin ravintolisänä ensin toisen merkin kapseleilla, mutta ne kapselit oli kolme kertaa isompia kuin nämä ja kyllähän tällaiset pikkupallukat nielaisee helpommin kurkusta alas :D

   Poista
 6. Hei mä olen syönyt vastaavanlaisia kapseleita, ostin pari vuotta sitten kun flunssa oli iskenyt. Ja luultavasti ne kyllä auttoivatkin..mä olen tiennyt, että valkosipuli voi auttaa sydänvaivoihin jollain tasolla ( tai sydän- ja verisuonisairauksiin ) mutta se sisältää myös huimasti seleeniä, mistä ilmeisesti lähes kaikilla suomalaisilla on puutosta. Kiitos siis hyvästä muistutuksesta, jos vaan muistan voisin laittaa nämä tilaukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Mullakin nämä varmasti auttoi jossain määrin siihen, että sain katkaistua sairastelukierteen silloin aiemmin talvella. Eihän näillä nyt itseään pelasta, jos valvoo kaikki yöt ja syö miten sattuu, mutta itse uskon, että näillä on jollain tasolla hyvinvointia tukeva vaikutus :)

   Poista
 7. Tavallaan tykkäisin valkosibbestä ruoassa, mutta en uskalla syödä aromihaittojen takia sitä kovinkaan usein. Ravintolisänä voisin ehkä siihen tutustua sillä onhan se terveellistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkosibbestä :D Ihana! Täällähän keksitään oikein urakalla uusia lempinimiä valkosipulille! ;) Mä suosittelen kyllä näitä Luontaistukun pikkupalluroita, on riittoisa purkkikin, koska 180 kapselia riittää puoleksi vuodeksi. Siihen nähden hinta siis tosi edullinen, kun kapselit pursuaa noita hyötyjä :D

   Poista
 8. Valkosipuli on ihanaa ja etenkin pizzan päällä ihan must. :) Viime talvena testasin influenssan aikaan laittaa valkosipulin kynsiä sukkiin yöksi ja kyllä siinä joku kumma taika oli, kun nenä ei yön aikana ollut niin pahasti tukossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, se siis toimi oikeasti? Mä en jotenkin osaa nukkua sukat jalassa ja vielä jos valkosipulin kynnet pyörisi sukissa, niin en tiedä mitä mun nukkumisesta tulisi :D Mutta mahtavaa, jos se sulla oikeasti auttoi tukkoisuuteen! :)

   Poista

Kysymyksiä, mietteitä, ajatuksia? Jätä kommentti!