sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Matkustaminen puhdistaa mielen ja muistuttaa elämän mahdollisuuksistaVielä kymmenisen vuotta sitten, olin se, joka katseli kaihoisasti muiden jakamia matkakuvia sosiaalisessa mediassa. Tunsin kateuden sekaista haikeutta. Olisipa minullakin mahdollisuus matkustaa ja käydä noissa paikoissa. Ehkä joskus, ajattelin ja jäin odottamaan parempaa hetkeä. Sitä, jolloin taloudellinen tilanteeni olisi täydellinen matkustamiseen. 

Vuodet kuluivat, mutta sitä hetkeä ei tullut. Aina oli jotain, johon rahalle oli käyttöä. Missään vaiheessa ei tullut tilannetta, jolloin olisin pidellyt käsissäni ylimääräistä rahatuppoa ja todennut, että nämä rahat on selkeästi tarkoitettu matkustamiseen. Vuosi oli 2012, kun päätin, että nyt riitti. Elämä valuu kuin juoksuhiekka ja minä istun kotona katselemassa muiden matkakuvia. Miettimässä, että olisipa minullakin mahdollisuus lähteä. Mutta olihan minulla. Omalla kohdallani se tarkoitti luopumista jostain toisesta, asioiden priorisointia ja hintojen tarkkaa vertailua, mutta kun laskeuduin 2012 Barcelonan lentokentälle, tiesin, että kaikki se vaiva oli sen arvoista. Ja enemmänkin. 


Sitä tunnetta on vaikea kuvailla. Sitä, kun on jossain muualla, kaukana kotoa, aivan toisessa ympäristössä. Vaikka pyrähdys olisi vain kaksi tai kolme päivää, pää käy ikään kuin läpi pienen puhdistuksen, mielen detoxin. Kaikki turha raivautuu pois mielestä, tipahtaa harteilta ja jää kohteeseen. Stressaavien ajatusten ja turhien huolien sijaan mieli täyttyy uudesta energiasta. Pää tulvii ideoita, olo on kuin uudestisyntynyt. Sitä jopa odottaa pääsevänsä takaisin kotiin toteuttamaan kaikkea sitä, mikä turhien ajatusten alta paljastuu!

*Tummansininen maximekko: Part Two, Salinas dress / saatu

Ajattelin pitkään, että matkustaakseen täytyy olla erityisen hyvin toimeentuleva. Kasvoin itse perheessä, jossa emme tehneet koskaan ainuttakaan ulkomaanmatkaa. Olin perheen ainoa ylioppilas viidestä sisaruksesta, ja vanhemmiltani sain lahjaksi 20 euroa. Myönnän, että tunsin kateutta muita valmistuneita kohtaan, joiden vanhemmat palkitsivat heidät ulkomaanmatkoilla ja tuhansilla euroilla. Opin kuitenkin lapsuuteni myötä sen, että mikään ei tipahda syliin ilmaiseksi. Asioiden eteen täytyy tehdä töitä. 

Toinen asia, jonka olen oppinut - tai oikeastaan halunnut todistaa todeksi - on se, että riippumatta siitä, millaisista lähtökohdista olet, sinulla on mahdollisuus mihin vain. Vaikka elämä olisi ruoskinut ja riepotellut, pistänyt sinut lujille kerta toisensa jälkeen, aurinko paistaa vielä jokin kaunis päivä. Se vaatii kuitenkin lujan uskon, joka voi horjua karun matkan varrella moneen kertaan. Kyyneleet täytyy pyyhkiä silmiltä jokaisen romahduksen jälkeen, yrittää nousta selkä suorana vastatuulesta huolimatta ja päättää edes pienen uskon rippeen voimalla, että minähän jumalauta tästä vielä nousen. Ja nousta.


On totta, että matkustamiseen tarvitaan rahaa, mutta sekin on totta, että sitä voi tehdä pienemmälläkin budjetilla. Tein tammikuussa yksin viikonloppumatkan Riikaan, jossa vietin tulopäivän ja yhden kokonaisen päivän (matkapostaus täällä). Se riitti mielen detoxiin. Perjantaina palasin Barcelonasta, jossa vietin vain kaksi kokonaista päivää tulopäivän lisäksi. Näitä reissuja edeltävästä parin päivän Budapestin lomasta oli ehtinyt vierähtää jo yli kaksi vuotta. Sinä aikana ehdin kaivata matkustamista moneen kertaan. Melkein jo lipesin vanhaan ajattelumalliini, jossa ajattelin, ettei nyt ole sopiva hetki. Totuus kuitenkin on, että juuri nyt on se hetki. Oli se sitten hyppy tuntemattomaan, matka tai tunteiden kertominen jollekin itselle tärkeälle ihmiselle. Parempaa hetkeä ei ehkä tulekaan. 

Unelmoin edelleen kohteista, jonne minulla ei (vielä) tällä hetkellä ole mahdollisuutta lähteä, mutta olen päättänyt sen, että nekin haaveet toteutan vielä. Sitä ennen haluan nähdä muuta maailmaa lähempänä. Ihastella kaunista ympäristöä, elää hetken toisen kulttuurin sykkeessä, kokea uusia ruokaelämyksiä, kohdata uusia ihmisiä, nauraa matkalla hauskoille sattumuksille, puhua maan kieltä itse kohteessa, nauttia, iloita, elää hetkessä - ja palata taas energisempänä ihmisenä omaan arkeeni, muistaen sen, että elämällä on vielä paljon annettavaa. Täällä ja muualla.

Matkustatko sinä? Oletko sitä mieltä, että matkustaminen tuo uusia näkökulmia elämään?  Entä onko jokin tietty kohde jäänyt erityisesti mieleesi?

Share:

6 kommenttia

 1. Olipa hyvä kirjoitus! Tunnistan itsestäni monia samoja ajatuksia mistä kirjoitit. Mulle matkustaminen on henkireikä ja rakastan sitä matkojen suunnittelua. Siinä vaiheessa kun reissuun pääseen niin ei meinaa pöksyissä pysyä. Opiskelijana minulla ei ole varaa matkustaa kaukokohteisiin joka vuosi, mutta lähimatkailu ihan Suomessa tai Europpassa on yhtä arvokasta ja ihanaa kuin etelän rantaloma kohteissa käyminen. Opintolaina on minusta ollut hyvä sijoitus matkusteluun, sillä työelämässä ei välttämättä pysty toteuttamaan extempore reissuja ja matka tulee tehdä aina sesonki aikaan kuin kaikilla muillakin on lomat ja hinnat moninkertaiset. Niinpä ei kaduta yhtään, että ne lainarahat on käyttänyt maailman näkemiseen :)

  VastaaPoista
 2. Olen tällä hetkellä matkalla, illalla lentämässä kotiin. Ihana matka, josta jää paljon muistoja. Jo matkojen matkojamme suunnittelu on osa matkan tuomaa iloa. Vielä vuosien päästäkin muistelemme matkojamme, ne(kin) yhteisine kokemuksineen vain lujittavat parisuhdetta.

  Tingin arjessa mieluusti monesta; en oikeastaan koskaan lounasta ulkona tai hae noutokahveja, syömme kotona edullisesti ja ostoksia tehdään harkiten. Näin jää rahaa, jota voi käyttää matkustamiseen.

  VastaaPoista
 3. Matkustelunhan ei aina tarvitse viedä sinua kauas kodista, mutta kunhan vain pääsee siitä arjesta vähäksi aikaa muualle ja kokee jotain, mitä ei kotona voi kokea. Pitkät viikonloput muualla ovat ihan parhautta. Vähille on jäänyt omat matkustelut, mutta haaveissa on päästä kunnon lomalle kaksin miehen kanssa.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Mia <3

  VastaaPoista
 4. Yritän matkustaa ulkomaille vähintään kerran vuodessa. Uuden paikan ja maan kokeminen on niin ihanaa, että siihen jää ihan koukkuun <3. Tänä vuonna tuli nähtyä Köpis ja suunnitteilla oli myös matka Lontooseen, mutta siihen ei taida yksinkertaisesti olla aikaa. Suosikkikohteeni ovat olleet Lontoo ja Boston.

  VastaaPoista
 5. Tosi kivasti kirjoitettu! Samastun hyvin näihin sun mietteisiin. :-) Opiskeluaikoina matkustelin Barcelonan ja Suomen väliä aika paljon, vaikka eihän sillon tosiaan sitä rahaa hirveästi ollut. Mutta kyllä se vaan niin on, että jos jotain tosissaan haluaa, niin kyllä se sitten jotenkin aina onnistuu. :D Eli jostain sitä rahaa aina kuitenkin löytyi, kun jätti esimerkiksi opiskelijabileet vähemmälle. Ihanaa, että pääsit edes pikavisiitille taas Barcelonaan! :-)

  Terveisin Jenni Barcelonasta

  VastaaPoista
 6. Oih, ihana Barcelona! <3 Olen monestikin hehkuttanut paikkaa sen jälkeen kun olimme viime kesänä siellä viikon verran; rakastuin kaupunkiin ja ehdottomasti haluan vielä joskus palata sinne :) Mäkään en ollut koskaan aiemmin muksuna matkustellut, mutta vuonna 2009 pääsin edulliselle opintomatkalle Saksaan ja siitä jäi halu nähdä maailmaa lisää. Toissa vuonna aloin laajentaa omaa ja mieheni maailmankatsomusta ja olemme olleet nyt kahtena kesänä ulkomailla ja tämän vuoden reissua suunnitellaan kovasti :) Koetetaan käydä eri puolilla Eurooppaa, katsotaan sitten pidemmän matkan reissuja, kun siihen on paremmat mahdollisuudet niin taloudellisesti kuin kotiolojenkin suhteen. Onneksi jo lähellä pääsee irtautumaan arjesta, aina siihen ei tosiaan tarvitse pitkiä vapaita tai suuren suurta budjettia :)

  VastaaPoista

Mielipiteitä, ajatuksia tai muuta kommentoitavaa? Kiitos kommentistasi!

© Beauty Highlights | All rights reserved.