Naurua, iloa, lämpöä, yhdessäoloa. Siten useimmat kuvailevat joulua - tai ainakin haluaisivat kuvailla. Toivoisinkin, että kaikki voisivat viettää jouluaattonsa rauhassa ja onnellisina. Mutta tiedän, ettei kaikkien kohdalla toive toteudu. Tiedän sen siitä, että omia lapsuudenajan joulujani kuvasivat aivan toisenlaiset sanat. Naurun, ilon, lämmön tilalla olivat itku, pelko ja epävarmuus. Usein myös epätoivo otti vallan. Pienenä tyttönä mietinkin, tulisinkohan koskaan viettämään sellaista joulua, jossa tilan täyttäisi rauha ja rakkaus. 

Tarkoituksenani oli järjestää omaan luukkuuni arvonta, mutta viime hetkillä päätin kuitenkin toisin. Olen nyt lähiaikoina järjestänyt täällä blogin puolella jo pari arvontaa, joten tällä kertaa halusin keskittyä antamaan jouluiloa sellaisille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Niille, joilla ei ole varaa kunnon jouluun. Sillä karu totuus on, että sillä aikaa, kun jossain perheessä lapsii miettii haluaako pukilta Xboxin vai Playstationin, toisessa perheessä lapsi toivoo kädet ristissä, että tänä jouluna vanhemmat eivät tappelisi ja joulupukki toisi edes jotain pientä kivaa. Haluan tämän postauksen toimivan myös pienenä muistutuksena niille onnellisille, jotka viettävät rauhallista joulua oman perheensä kanssa, että siitä lämpimästä tunnelmasta perheen ja rakkaiden keskellä kannattaa olla kiitollinen. Sillä usko pois, joku muu tekisi paljonkin ollakseen sinun sijassasi aattona. Tiedän sen siksi, että olen itsekin ollut yksi niistä ihmisistä. 

Kuva: Huffingtonpost.co.uk

Myönnän, etten lapsuudessani osannut arvostaa kaikkea, mitä äitini meidän lasten eteen teki, vaikka olimme köyhiä. Muistan esimerkiksi nyrpistäneeni nenääni, kun kerran jouluna yhdestä pikkupaketista paljastui topsipuikkoja. Silloin tuntui niin pahalta se, että tiesin koulukavereideni toivoneen kaikkea kallista ja hienoa ja myös saavan niitä asioita. Itse en saanut kalliita lahjoja, mutta pieniä kivoja juttuja kyllä. En silti koskaan kehdannut kertoa saamiani joululahjoja, kun niitä lueteltiin ääneen koulussa. Hävetti. Eiväthän minun lahjani olleet mitään muiden rinnalla. 


Viime vuonna vietin joulua äidin kanssa kaksin, sillä eroni vuoksi joulu kului muuttopuuhissa. Ajoimme itse asiassa jouluaattonakin viemään muuttokuormaa Lahdesta Vantaalle. Joulu oli silti olosuhteisiin nähden ihan kiva, sillä se ei ainakaan muistuttanut lapsuusajan epävarmaa ja helposti rikkoutuvaa ilmapiiriä, mikä johtui isästäni. 

Tämä joulu tulee olemaan hyvin erilainen, sillä olen joulunajan ensimmäistä kertaa elämässäni yksin. Yleensä olen viettänyt joulut puolison perheen luona, mutta nyt erostani tulee kuluneeksi vuosi. Joku voi ihmetellä, miksi en mene kotiin, kuten muut, mutta en halua palata lapsuusajan repaleisiin tunnelmiin. Koen sen etuoikeudeksi, että tänä päivänä saan itse päättää miten jouluni vietän. Aion joulunaikaan keskittyä rauhoittumiseen ja pysähtymiseen, mikä tulee minulle tarpeeseen kiireisen syksyn jälkeen. Jouluviikolla käyn hyvän ystäväni kanssa joulubuffetilla ja aatoksi sain ihanan kutsun sellaisten ihmisten luo, joiden kanssa tiedän voivani viettää rauhallista joulua. 

Kuva: parempibisnes.fi

Olen myös omasta puolestani yrittänyt antaa jouluiloa sellaisille, jotka joutuvat todella metsästämään joulumieltä. Tässä postauksessa haluankin tuoda esille tapoja, joilla jokainen meistä voi halutessaan auttaa sen mukaan, mikä itsestä tuntuu sopivalta ja mihin itse kykenee. Tapoja auttaa on nimittäin monia. Esimerkiksi Facebookissa toimii Jouluapua -ryhmä, joka on perustettu muutama vuosi sitten vapaaehtoisten toimesta. Ryhmässä voi ilmoittautua avunantajaksi tai -saajaksi. Toiminnasta voi lukea lisää täältä. Lahjoituksen voi tehdä myös nimettömänä.

Pelastusarmeijan Joulupata-keräykseen on myös mahdollista osallistua. Jo pienikin summa auttaa! Pelastusarmeija jakaa Joulupadasta saatavat varat ruokana, vaatteina ja lahjakortteina vähäosaisille perheille ja muille Suomen vähävaraisille ihmisille. Myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Punaisen Ristin yhteinen Hyvä Joulumieli -keräys järjestetään tänä vuonna jo 20. kerran. Keräys tuo ruokaa kotimaan vähävaraisten lapsiperheiden joulupöytiin. 


Jos et pysty tai halua osallistua keräyksiin, hymy on ilmainen ja toimii aina. Sen voi antaa kenelle tahansa, naapurille tai tuntemattomalle. Ihan joku pieni juttukin riittää, sillä usein pienistä teoista on iso ilo toiselle. Minä muistan jouluna omaa perhettäni pienin paketein ja osallistuin Hyvä Joulumieli -keräykseen. Toivon, että teistä joku innostuu myös osallistumaan keräyksiin tai suomaan vastaantulijalle hymyn. 

Ja jos tätä tekstiä lukee joku, joka viettää jouluaan yksin tai ahdistavissa olosuhteissa, lähetän sinulle ison, lämpimän halauksen! Muista, että miten epätoivoiselta tahansa tilanne vaikuttaakaan, asiat tulevat muuttumaan. Niin minäkin olisin halunnut jonkun sanovan pikku-Mialle, joka mietti tulevaa. Toivosta ei siis kannata luopua. Elämä osaa näyttää myös valoisan puolensa.

KURKKAA MUUT LUUKUT: 

Tänään Kosmetiikkabloggaajien kalenteriluukku avautui myös Life and Disasters -blogissa. Eilisen päivän luukku paljastui RiaG Beauty Blogissa ja huomenna luukut pääsee kurkistamaan Dixi- ja Polish This! -blogeista. 

Tähän loppuun infoan vielä arvonnan voittajat, joiden palkinnot ovat luultavasti jo perilläkin. Eli Käsämä Savinaamion voittoarpa osui Kristallin kohdalle ja Oriflamen juhlakokoelman itselleen nappasi Outi Saariaho. Arvonnat suoritti random.org arpakone. Paljon onnea voittajille vielä tätäkin kautta ja kiitos kaikille teille kommenteistanne! 

Nyt olisi kiva kuulla, millaisia ajatuksia tästä "luukusta" teille heräsi tai minkälaisissa tunnelmissa vietätte joulua? 
Saa kommentoida anonyymistikin! 35 kommenttia:

 1. Ihana luukku! Samalta kuulostaa sun lapsuus ku minunki. Halaus sinne! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, että tykkäsit tästä luukusta! <3 Halaus takaisin!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että aihe tuntui sustakin tärkeältä <3 Jotenkin koin, että tästä mun on nyt kirjoitettava.

   Poista
 3. Olen osallistunut arvontoihin ja lukenut paljon kivoja postauksia, tämä oli kuitenkin parhain, koskettavin. Sai ajattelemaan kuinka typerä sitä itse on joskus ollut esimerkiksi lahjojen suhteen. Ihanaa joulun odotusta ja tulevaa joulua sinulle, missä ja miten sen ikinä vietätkin :) Tärkeintä on, että teet juuri niinkuin itsestä parhaimmalta tuntuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kiitos paljon ihanasta kommentistasi! Kun luin tämän, tuli jotenkin niin hyvä mieli. Todellakin ihanaa kuulla, että tämä postaus herätti jotain tunteita ja ajatuksia. Kiitos, kun jätit kommentin! <3 Ihanaa joulunaikaa sinullekin :)

   Poista
 4. <3

  Itsehän olen viettänyt joulun yksin, kirjoitin siitä pari vuotta sitten blogiini: http://keyword-love.blogspot.fi/2015/12/kosmetiikkabloggaajien-joulukalenteri.html

  Se kuulostaa jotenkin karulta, mutta ei se sitä välttämättä ole. Juuri tuo, että sinäkin olet kuitenkin vielä etuoikeutettu valitsemaan. Itsehän olisin voinut myös mennä mummon luokse kotiin, mutta valitsin yksinolon, koska se tuntui silloin oikealta. Sitten on näitä, jotka eivät voi valita ja heidän puolestaan olen minäkin surullinen. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan tuon sun kirjoituksen viime vuodelta. Silloinhan me jaettiinkin kalenteriluukku yhdessä <3 En olisi kyllä arvannut, että seuraavan joulun vietän itse yksin, mutta toisaalta, niinkuin sanoin ja itsekin kirjoitit, mulla on sentään oikeus valita. Aina ei ole ollut sitä mahdollisuutta ja se tuntuu kurjalta, kun tietää, ettei kaikilla sitä tänäkään jouluna ole...

   Poista
 5. Tämä oli hienoin ja tärkein joulukalenteripostaus mitä olen tähän menessä lukenut! Minunkaan joulut eivät lapsuudessa olleet kovin ruusuisia. Aloin teini-ikäisenä vihaamaan joulua ja vihasin sitä kymmenen vuotta. Tänä vuonna olen kuitenkin tajunnut sen etten ole vihannut joulua, vaan sitä mitä tunteita joulun aika minussa saa aikaan sekä sitä että olen viettänyt viime joulua lukuunottamatta 7 joulua ihan yksin. Olin naamioinut "jouluvihaksi" sen että olin oikeasti aika surullinen jouluisin ja tuntui siltä että olin ainut jota ei haluta mihinkään viettämään joulua.

  Toivottavasti he jotka joutuvat viettämään joulunsa yksin tai muuten surullisissa merkeissä, muistaisivat että asiat todella voivat muuttua joskus. Niinkuin minulle kävi kun löysin poikaystävän jolla on perhe joka välittää myös minusta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista sanoistasi ja siitä, että jaoit oman tarinasi!

   Olen tosi iloinen puolestasi, että olet löytänyt elämääsi sellaisen ihmisen, joka oikeasti välittää sinusta ja saat viettää joulua hänen kanssaan tuntien, että kuulut perheeseen. Ja samaa mieltä olen siitä, että ikävinä aikoina on oikeasti tärkeää pitää mielessä, että "nyt" ei tarkoita "aina". Ei tunteiden, eikä tilanteen osalta. Asiat voivat todellakin muuttua ja muuttuvatkin. Tärkeää on säilyttää usko ja olla vaipumatta epätoivoon. Elämässä on paljon hyvääkin, mutta joskus sitä hyvää saa hetken odottaa.

   Ihanaa joulua sinulle! <3

   Poista
 6. Tosi hyvä kalenterinluukku! Olen myös paljon ajatellut aihetta ja ollut erittäin kiitollinen siitä että lapsuuteni, ja vielä nykyisyytenikin joulut täyttyvät muistoilla lämmöstä, rakkaudesta, rauhallisuudesta, pysähtymisestä ja läheisimmistä ihmisistä sekä ihanista yllätyksistä. Toivottavasti tänä jouluna myös Sinun joulussasi on näitä elementtejä <3

  Osa joulumieltäni on jo muutaman vuoden ollut Joulupuu-keräys, jonne tänäkin vuonna kasasin ylijääneestä ja kaksoiskappaleista kosmetiikassa sekä muutamista kirjoista 7 pakettia, jotka matkaavat aattona sitten ilahduttamaan 11-17 vuotiaita tyttöjä ja poikia. Lahjat olivat, ja ovat edelleen, minulle joulussa tosi tärkeitä ja osa niistä ihanista muistoista on juuri tästä aiheesta. Toivon että voin välittää sitä samaa tunnelmaa ja rakkautta näin myös eteenpäin. Lisäksi tiedän, että juuri tuosta ikäryhmästä niin tytöissä kuin pojissakin on suurin pakettien tarve - suurin osa ihmisistä kun ostaa vaan niille pienemmille lapsille. Kyllä me isommatkin ollaan pakettimme ansaittu! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, Idsu! Näitä teidän kommentteja on niin ihanaa lukea <3 Olen aivan äimistyneenä täällä, miten ihania lukijoita blogiani seurailee!

   Tosi kiva kuulla, että osaat olla kiitollinen jouluistasi rakkaiden ihmisten keskellä. Ja ihanaa, että olet myös ajatellut niitä, joilla tilanne ei ole sama ja auttanut omalla tavallasi <3 Ei siinä ole minusta mitään pahaa, että tykkää lahjoista, kun osaa niitä arvostaa. Minunkin on myönnettävä, että itsekin ilahdun lahjoista tosi paljon. Ehkä juuri siksi, kun ei ole tottunut niitä kauheasti saamaan se tuntuu jotenkin niin erityiseltä, kun huomaa, että joku on ajatellut juuri sinua. Olen varma, että myös kaikki keräysavun kohteena olevat lapset ja aikuiset ilahtuvat todella paljon siitä, että heillä on edes mahdollisuus viettää joulua ja joku on heitä ajatellut :)

   Oikein ihanaa joulunaikaa sinullekin! <3

   Poista
 7. Ajatuksia herättävää ja muistoja nostattavaa tekstiä. Meillä onneksi vanhemmat erosivat minun ollessani melko pieni, joten jouluista on pääasiassa jäänyt hyvät muistot :) Viidettä vuotta vietetään joulua veljeni kanssa kaksin eli "meidän perheen" kesken, avomies on toki mukaan kutsuttu ;) Niin kauan pikkuveljelleni joulun tarjoan kuin hän vain on meille halukas aattoa tulla viettämään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun kommentoit! Teidän jouluperinne kuulostaa kivalta :) Pääasia, että on rauhallinen tunnelma ja ne ihmiset ympärillä, joista välittää <3 Ihanaa joulua teille!

   Poista
 8. Joulu on yltäkylläisyyden aikaa monelle, mutta sitten on se toinen puoli. Aikuisena ei enää niin lahjoja kaipaa, mutta lapselle lahjat voi olla se isoin juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Osa ei välttämättä pysty edes kunnolla kuvittelemaan sitä toista puolta, jos siitä ei ole omaa kokemusta... Tosi kiva huomata, että tämä postaus on herättänyt ajatuksia niin monissa!

   Poista
 9. Kaunis teksti ja ajatuksella tehty postaus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Eeva! :) Tosi kiva kuulla, että pidit postauksesta.

   Poista
 10. Ihana postaus, kiitos siitä! Herätti paljon tunteita. Aivan ihanaa joulunodotusta ja joulunaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi kommentista! Ihanaa kuulla, että tykkäsit postauksesta ja teksti herätti jotain tunteita ja ajatuksia :) Mukavaa joulunaikaa!

   Poista
 11. Todella ajatuksia herättävä kirjoitus. Toivottavasti tänä vuonna kaikilla olisi hyvä joulu vietti sen sitten yksin tai vaikka koko suvun kesken <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika! <3 Pääasia on, että on hyvä olla, missä ikinä onkaan ja kenen seurassa joulunsa viettääkään.

   Poista
 12. Aivan ihana luukku ja kirjoitus, kiitos <3 Oikein ihanaa ja rauhallista joulunaikaa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! <3 Näitä kommentteja on niin ilahduttavaa lukea. Samoin; rauhallista joulunaikaa :)

   Poista
 13. Jotenkin todella ihana ja samalla hieman surullinen teksti. Tuli tunne päästä halaamaan sua, joten *rutistus* <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tässä vähän surumielisyyttä mukana, mutta sitä ei oikein aiheen osalta voinut välttää. Ihanaa silti huomata, että teksti on herättänyt monessa ajatuksia.

   Ja halaus kelpaa aina! <3 Kiitos Taru!

   Poista
 14. <3 <3 Kaunis postaus. Lämmin halaus myös sinulle ^_^

  VastaaPoista
 15. Samaa sanon kuin muutkin, kaunis postaus ja halauksia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista <3 Ehkä jatkossakin uskallan kirjoittaa itselleni tärkeistä aiheista ja kertoa samalla omia kokemuksiani siihen liittyen. Nämä ihanat kommentit rohkaisee siihen jatkossakin! :)

   Poista

Kysymyksiä, mietteitä, ajatuksia? Jätä kommentti!