KAUPALLINEN YHTEISTYÖ - VUOKKOSET

Vielä joitain vuosia sitten, en olisi voinut kuvitella, että kirjoittaisin blogissani arjen vastuullisemmista valinnoista. Ekologinen ja ympäristövastuullinen olivat toki tuttuja sanoja, mutta tuntuivat silti jotenkin kaukaisilta ja vierailta itselleni. Voisinko minä, yksi ihminen, muka vaikuttaa ympäristön tilaan niin, että sillä olisi jotain merkitystä? 
Totuus on, että teemme päivittäin useita valintoja, joilla on jonkinlainen vaikutus ympäristöön, vaikka vaikutukset eivät useinkaan ole heti suoraan havaittavissa. Jopa ne pieniltä ja aivan mitättömiltäkin tuntuvat valinnat saattavat monen mutkan kautta vaikuttaa ympäristön tilaan ja kohota merkityksellisiksi. Ihan jo siitä lähtien, mitä esimerkiksi ruokakaupassa valitsee ostoskoriinsa tai laittaako roskan sille kuuluvaan astiaan. Pienilläkin valinnoilla on väliä. 

Kuitenkin, vaikka kuinka välitän maailman tilasta ja haluan tehdä oman osani sen pelastamiseksi, haluan nostaa esille myös sen, että jos haluaa toimia ympäristövastuullisesti, mielestäni ei tarvitse ryhtyä ääri-ihmiseksi. On monia tapoja ottaa ympäristö huomioon ja toimia vastuullisesti. Omalla kohdallani näitä asioita ovat esimerkiksi se, että olen ollut kasvissyöjä jo 10 vuotta. Kosmetiikassa suosin pitkälti luonnonkosmetiikkaa, ja vaatekulutusta olen reippaasti vähentänyt. Lahjoitan vaatteitani myös säännöllisesti eteenpäin ja kierrätän sen, minkä pystyn. Kaupassa suosin saatavuuden mukaan Reilua kauppaa ja luomua, mutta ostan paljon myös "tavallista ruokaa", joka ei ole luomua. Autosta hankkiuduin eroon viime vuoden alussa, kun ryhdyin päätoimiseksi bloggaajaksi. Lisäksi haluan ennemmin käyttää rahani elämyksiin kuin turhaan tavaraan. Elämyksiä antaa kuitenkin myös matkustelu, johon kuuluu usein lentäminen. Toisaalta suosin kuitenkin lähes poikkeuksetta suoria lentoja, vaikka ne maksavatkin vähän enemmän kuin välilaskulliset lennot. 
Mielestäni ympäristövastuullisuuden ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa sitä, että luopuu kaikesta ihanasta ja elää täysin askeettisesti. Kulutusta voi vähentää, mutta sitä ei kannata täysin pysäyttää - tarvitaanhan edelleen myös työpaikkoja. Välillä on lupa iloita uudesta luomiväripaletista tai uudesta mekosta tuntematta huonoa omaatuntoa. On myös ok lähteä kesken kylmän ja hyytävän talven jonnekin lämpimään keräämään voimia ja energiaa arkeen, jotta taas jaksaa. Jokainen meistä elää ja tekee valintoja oman elämänsä pohjalta. Tällöin ekologisuuskaan ei tunnu elämää rajoittavalta tai arjen pakolta, vaan siitä tulee luonnollinen osa arkea ja omaa toimintaa. Tätä voisi verrata vaikkapa terveelliseen elämäntapaan tai painonpudotukseen - jos pistää kerralla ranttaliksi ja luopuu aivan kaikista elämän nautinnoista, kuinka pitkäjänteinen ja pysyvä ratkaisu oikeasti on? 

Helposti stressaavana ja perfektionistin piirteitä omaavana minun on ollut paljon helpompi elää ekologisemmin, kun olen kuitenkin säilyttänyt siinäkin sen paljon puhutun lempeyden itseäni kohtaan ja sallinut inhimillisyyden. Tässäkään asiassa ei tarvitse olla täydellinen. Väitän, että vaikutukset ovat jopa paremmat, jos jokainen meistä tekisi omalta osaltaan joitain ekologisempia, parempia valintoja arjessaan, kuin niin, että vaikkapa puolet väestöstä eläisi aivan täydellisen ekologista elämää ja toinen puolikas roskaisi ja olisi täysin piittaamaton ympäristön tilasta. 
Vastuullisemman valinnan voi tehdä myös kuukautissiteiden osalta. Kotimainen Vuokkoset on yksi niistä suomalaisista yrityksistä, joka ottaa tuotteidensa ympäristövaikutukset tarkasti huomioon. Itselleni tuli nimittäin aikamoisena järkytyksenä se, että myös kuukautissuojissa voi olla väriaineita, formaldehydeja, valkaisuaineita tai muita haitallisia kemikaaleja, jotka saattavat olla paitsi ympäristölle, myös meille ihmisille haitallisia. Vaikka käyttäisit arjessasi muuten tuotteita, joissa olisi joitain kemikaaleja, haluaisitko niitä kuitenkaan omalle intiimialueellesi? Minä en. 

Vuokkoset huomioi kaikki ympäristövaikutukset koko tuotteen elinkaaren ajan, aina materiaalivalinnoista tuotteen kierrätykseen saakka. Todisteena ympäristövastuullisesta toimii myös Vuokkoset -tuotteille myönnetty Joutsenmerkki sekä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tunnus. Kaikki tuotteissa käytetyt materiaalit ja raaka-aineet valmistetaan energiaa säästäen ja ympäristövastuullisesti. Hienoa on myös se, ettei valmistuksesta synny lainkaan kaatopaikkajätettä - kaikki tuotantojäte nimittäin joko kierrätetään tai poltetaan ja hyödynnetään energiana! Myös tuotantolaitoksella käytetään ainoastaan ympäristöystävällistä, sertifioitua vesivoimalla tuotettua sähköä. Vesivoimasta ei aiheudu päästöjä ilmaan, veteen tai maaperään.
Vuokkoset on minulle brändinä tuttu jo lapsuudesta. Jo ennen kuin itselläni olivat kuukautiset edes alkaneet, totuin näkemään wc:n hyllyillä Vuokkoset -paketteja, joita äitini käytti kuukautisten aikaan. Kun omat kuukautiseni lopulta 12-vuotiaana alkoivat, oli Vuokkoset luonnollinen valinta äidin kautta. Toki olen vuosien aikana käyttänyt myös muiden brändien kuukautissiteitä, mutta muutama kuukausi sitten havahduin oikein kunnolla siihen, miten moni muu brändi nykyään käyttääkään esimerkiksi hajusteita valmistamissaan siteissä, joita yritetään myydä sillä, että kuukautisten aikaan olisi raikkaampi olo. Kuluttajaa ei kuitenkaan informoida siitä, että lisätyt tuoksut tarkoittavat turhia kemikaaleja ja mahdollisesti lisää ihoa allergisoivia tai ärsyttäviä aineosia. Nämä kaikki ovat vieläpä tässä tapauksessa kosketuksissa intiimialueeseen, alueista herkimpään. Minusta onkin hienoa, että Vuokkoset ei ole sortunut samaan, mihin moni muu tunnettu brändi on menekinedistämisen vuoksi lähtenyt mukaan.
Vuokkoset -valikoima on myös ilahduttavan laaja: vaihtoehtoja löytyy aina erittäin ohuista pikkuhousunsuojista superimukykyisiin suojiin, jotta jokaiselle naiselle löytyisi omansa. Nettisivuilta on mahdollisuus myös tilata näytteitä. Itse olen 100% Bio -sarjan lisäksi käyttänyt White Line -linjan tuotteita, jotka ovat paitsi ylellisen ohuita, myös ihanan pehmeitä! Vaikka White Line -tuotteisiin kuuluu erillinen Soft -pikkuhousunsuoja, kaikki siteet tuntuvat todella pehmeältä ihoa vasten. Tämä on ero, jonka huomasin heti verrattuna muihin siteisiin. Pikkuhousunsuojat tuntuvat myös käytössä todella mukavilta, mikä on tärkeä seikka, kun ottaa huomioon sen, että moni muu asia ärsyttää aika herkästi tuohon aikaan kuusta. Vuokkoset tuntuvat kuitenkin niin luonnollisilta, ettei niitä välttämättä edes muista pitävänsä. Mukavan olon lisäksi voi olla varma tuotteen ympäristövaikutuksien huomioimisesta, ja siitä, että tuote todella on turvallinen ja tutkittu eikä sisällä mitään haitallisia aineosia. Tässä siis yksi mahdollisuus tehdä vastuullisempi, ympäristöä huomioiva valinta - ja vieläpä kotimainen sellainen!

Vuokkosia valmistava perheyritys Delipap Oy perustettiin vuonna 1979 ja on edelleen tänäkin päivänä Suomen ainoa kertakäyttöisten terveyssiteiden ja vaippojen valmistaja. Yrityksen kulmakiviä ovat kotimaisuus, ympäristövastuu, ihoystävällisyys ja tuotteiden korkea laatu. Yrityksen tarinasta voit lukea lisää täällä

Teettekö te arjessa ympäristöä huomioivia valintoja? Millaisia?
8 kommenttia:

 1. Meidän perheellä ei ole autoa, joten se on jo aika iso asia, sitten kierrätetään ja ostetaan mahdollisimman paljon asioita käytettyinä. Vuokkoset on oma suosikki sidemerkkini, monista siteistä saan allergiaa, mutta nämä toimii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että oot tykästynyt Vuokkosiin yhtä lailla! Kyllä vaan on paljon eroja siteissäkin, kun niihin kunnolla perehtyy. En tosiaankaan mitään hajusteellisia itse uskaltaisi tai haluaisi käyttää, kun tietää, mitä kaikkia turhia kemikaaleja ne sisältää.

   Kivaa viikonloppua, Outi! :)

   Poista
 2. Mää testasin joskus hajustettuja siteitä ja mun ulommat häpyhuulet ärty niistä niin, että oli aika inhottavaa olla. Ei tartte toista kertaa käyttää hajustettuja siteitä kyllä. Mutta ihanaa, että on siteissäkin ekologisempia vaihtoehtoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamalaa, en kyllä itsekään mitään hajustettuja haluaisi käyttää! Tosi kiva, että ekologisempi ja turvallisempi vaihtoehto sattuu vielä olemaan kotimainen :) Kivempi suositellakin!

   Poista
 3. Vuokkoset on ihan parhaat! Etenkin herkkäihoiselle. Iho oireilee kaikista muista mitä olen kokeillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että on sopineet sullekin! Voi kun tämänkin asian suhteen tultaisiin valveutuneemmaksi, että miten paljon suurin osa siteistä sisältääkään kaikenlaista ylimääräistä, ja sellaista, mitä ei pitäisi varsinkaan intiimialueelle laittaa.

   Poista
 4. Olen siirtynyt käyttämään vain Vuokkosten biohajoavia siteitä ja pikkuhousunsuojia, harmi ettei niistä ollut kuvaa tässä eikä sen kummempaa mainintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä yhteistyö Vuokkosten kanssa keskittyi White Line -sarjan tuotteisiin :) Mainitsin kyllä tekstissä käyttäneeni myös noita 100% Bio-sarjan tuotteita, pidän niistä siis itsekin! Harvoin kuitenkaan postauksissa tulee koskaan esiteltyä/käytyä läpi brändin koko valikoimaa, varsinkin, jos se on todella laaja, kuten Vuokkosillakin on. Linkkien kautta pääsee aina kurkkaamaan brändin koko valikoiman, oli kyse sitten kosmetiikasta, ravinnosta tai vaikka näistä siteistä :)

   Poista

Kysymyksiä, mietteitä, ajatuksia? Jätä kommentti!