Kerroinkin jo aiemmassa postauksessani, että vappu meni minulla aika rauhallisissa merkeissä flunssasta johtuen. En halunnut riskeerata tämän viikon työkuvioita sillä, että juhlisin vappuna ja kuume iskisi päälle. Niinpä käytin vappuaaton ja vappupäivän siihen, että kävin lyhyillä happihyppelyillä, kirjoitin postauksia valmiiksi ja leivoin muun muassa nämä kaura-porkkanasämpylät. En löytänyt netistä sellaista reseptiä, joka olisi sisältänyt juuri ne aineosat, joita kaapistani sattui löytymään, joten yhdistelin hieman eri reseptejä. Sämpylöistä tuli kuitenkin oikein maukkaita! 


6 dl vettä
1,5 pussia kuivahiivaa
6 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl porkkanaraastetta
1 rkl psylliumia
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
0,5 dl oliiviöljyä
3,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta


Kuivahiiva liuotetaan kädenlämpöiseen veteen. Sekaan laitetaan kaurahiutaleet ja psyllium. Tässä välissä taikinan annetaan turvota 10 minuuttia. 

Sen jälkeen lisätään suola, siirappi ja öljy. Sekoitetaan. Jauhot lisätään taikinaan pikkuhiljaa sekoittaen. Minä sekoitin taikinan ihan vain lusikalla, vaikka se vähän voimaa vaatiikin. 

Lopuksi pyöritellään sämpylät leivinpaperille. Itse voitelin sämpylät vielä kananmunalla ja ripottelin päälle kauraleseitä. Tämän jälkeen annetaan sämpylöiden kohota lämpimässä puolisen tuntia. 

Lopuksi kohonneet sämpylät paistetaan 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.

Sitten vain nautitaan tuoreista sämpylöistä!



En ole keliaakikko, mutta vehnä saa oloni todella tukalaksi ja vatsan paisumaan kuin pullataikinan. Olen muutenkin viime aikoina kamppaillut syömisieni kanssa, kun vatsa tuntuu oireilevan melkein joka asiasta. Siksi olenkin alkanut tarkemmin miettimään, mitä syön. Rakastan aivan järjettömästi leipää, mutta nykyään syön sitä todella harvoin juuri siksi, etten halua kärsiä kamalista vatsaoireista jälkikäteen. 100% kauraleivät tuntuvat kuitenkin olevan vatsalleni parempia, joten leivänhimon iskiessä teen sämpylät gluteenittomina ja käytän usein juurikin kauraa.

Myös Instagramin puolella voi seurailla kokkailujani kosmetiikan ja muun ohella!

Kuinka usein te leivotte kotona sämpylöitä? 








8 kommenttia:

  1. Harvoin, tekisi mieli leipoa useammin, koska itsetehdyt on vaan niin hyviä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsetehdyt sämpylät on kyllä parhaita! Näitä joutui ihan pakastamaan osan, kun reseptistä tuli niin iso satsi :)

      Poista
  2. Nämä kuulostavat (ja näyttävät) herkullisilta! :) Mä leivon aika useinkin sämpylöitä gluteenittomana, tosin omani ovat samalla vähähiilarisia. Mulla on sama juttu kuin sulla, tavallisesta leivästä vatsa paisuu ja tulee muutenkin tukala olo. Muutenkin mulla on herkästi reagoiva vatsa. Esim punajuuri ja tietyt sokerialkoholit ei käy yhtään mun vatsalle :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nämä oli kyllä hyviä! :)

      Kaikki vatsaan liittyvät vaivat on kyllä kurjia, jos ne iskee. Mä en vielä tiedä, onko mulla ongelmana nimenomaan se gluteeni vai ainoastaan just vehnä, mitä vatsa ei siedä (ja mahdollisesti muut viljat). Tällä hetkellä välttelen kumpaakin, ihan vaan varmuuden vuoksi, kun alkaa olemaan nämä vatsaongelmat jo sen verran tukalia. Nyt on todellinen ruokaremontti meneillään ja aion oikeasti saada selvyyden siitä, mitä voin syödä ja mitä kannattaa vältellä. Eiköhän tääkin projekti lopulta palkita terveellä suolistolla ja kokonaisvaltaisella hyvällä ololla! Toivon ainakin.

      Poista
    2. Mulla kesti pitkään (monta vuotta) tajuta mistä mun jatkuvasti turvonnut vatsa johtui. Nyttemmin mulle on selvinnyt, että mulla on erittäin herkkä vatsa ja jos haluan pitää pallomahan poissa täytyy mun katsoa tarkkaan mitä suuhuni laitan. Joskus nuorempana ajattelin olevani lihava, kun en ymmärtänyt että iso maha ei suinkaan ollut läskia vaan vääränlaisen ravinnon aiheuttamaa kestoturvotusta.

      Vanhaan ruokavalioon kuuluikin esim. iso annos makaronilaatikkoa ja kylkeen vehnäsämpylöitä. Tuollaisella viljapommilla varmasti vatsa turpoaa jos on yliherkkä :D

      Poista
  3. Leivon aivan liian vähän! Mä olen nyt tovin koittanut vältellä gluteiinia ja kyllä, vatsa on voinut paremmin :) Olen voinut sanoa bye-bye turvotukselle! Kiitos siis ohjeesta, taidanpa kokeilla näitä joku kerta :) Nyt olen ihan koukussa Pirkan gluteenittomiin kauranäkkäreihin, ne on vaan niin herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin olen tämän perusteellisen ruokaremonttini myötä herännyt siihen, miten kivaa on oikeasti leipoa ja tehdä ruokaa! :) Vaikka sitä olisi pitkän päivän jälkeen tajuttoman väsynyt, kyllä ne omat tekeleet vaan on sen työn ja vaivan arvoisia. Mä yritän kokkailla niin, että ruuasta riittää aina seuraavaksi päiväksikin. Näitä sämpylöitäkin riittää moneksi kerraksi, kun laittaa pakkaseen osan!

      Ja hei, mäkin olen muuten syönyt niitä Pirkan gluteenittomia kauranäkkäreitä! On hyviä, mutta vielä enemmän koukutuin Semperin Havreknäckestä. Ne vasta hyviä onkin! :) Voisin vetää vaikka kymmenen kerralla, mutta oon yrittänyt rajoittaa neljään ;)

      Poista
  4. Liian harvoin tulee leivottua :/ Porkkanaa en ookaan tainnut sämpylöihin vielä laittaa, jospa tää inspiraatio yltäis toteutukseen asti :D

    VastaaPoista

Kysymyksiä, mietteitä, ajatuksia? Jätä kommentti!